• 0

Đorđević: "Žene ne dominiraju ni u jednoj privrednoj kategoriji. To mora da se promeni"

Muškarci su tri puta brojniji od žena kada su u pitanju pozicije stečajnih upravnika, članova upravnog odbora i članova nadzornog odbora

  • 0
Žene Foto: Pixabay

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević otvorio je danas Međunarodnu stručnu konferenciju "Biznis na štiklama", i poručio da bi uloga ženskog preduzetništva trebalo da bude znatno veća.

Kako je naveo, prema podacima o zastupljenosti žena i muškaraca među registrovanim privrednim subjektima, na osnovu istraživanja Ministarstva, sprovedenog krajem prošle godine, iako žene čine više od polovine ukupnog stanovništva u Srbiji, tačnije 51,3 odsto, one nisu zastupljenije od muškaraca ni u jednoj od kategorija registrovanih privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre.

Ministar je precizirao da se u kategoriji "vlasnika ili vlasnice udela", od ukupno 164.833 registrovanih građana, nalazi 122.961 osoba muškog pola i svega 41.872 ženskog pola. Ukazao je na to da su muškarci tri puta brojniji od žena i kada su u pitanju pozicije stečajnih upravnika, članova upravnog odbora i članova nadzornog odbora.

- Muškaraca ima dvostruko više (177.669) u odnosu na žene (89.087) i među osnivačima preduzetničke radnje, što upućuje na zaključak o neophodnosti snažnije političke i finansijske podrške programima za povećanje zastupljenosti i uticaja žena u odlučivanju u različitim privrednim oblastima, a naročito u preduzetništvu - rekao je on.

Ðorđević je istakao da je Ministarstvo na čijem je čelu, posvećeno zadatku da se u narednom periodu razmotre mogućnosti za širu primenu afirmativnih mera koje se odnose na manje zastupljeni pol u domenu razvoja malih i srednjih preduzeća, bankarskih, ugostiteljskih, trgovinskih i socijalnih usluga, u razvoju zadrugarstva, kao i IT sektora, i to sa ciljem kako bi se unapredila ravnopravnost polova u domenu tih delatnosti.

Naglasio je da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija, pomoću kojeg se teži, između ostalog, i smanjenju nejednakosti i unapređenju rodne ravnopravnosti. Četvrtu Međunarodnu stručnu konferenciju "Biznis na štiklama" organizovali su Udruženje za promociju zdravog života "Natura Vita" i Klub "Biznis na štiklama", uz podršku sredstava Evropske unije u okviru programa IPA 2.

Video: Đorđević: Mere Gerontoloških centara iste kao za vreme vanrednog stanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>