• 0

Đorđević: "Žene ne dominiraju ni u jednoj privrednoj kategoriji. To mora da se promeni"

Muškarci su tri puta brojniji od žena kada su u pitanju pozicije stečajnih upravnika, članova upravnog odbora i članova nadzornog odbora

  • 0
Žene

Foto: Pixabay

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević otvorio je danas Međunarodnu stručnu konferenciju "Biznis na štiklama", i poručio da bi uloga ženskog preduzetništva trebalo da bude znatno veća.

Kako je naveo, prema podacima o zastupljenosti žena i muškaraca među registrovanim privrednim subjektima, na osnovu istraživanja Ministarstva, sprovedenog krajem prošle godine, iako žene čine više od polovine ukupnog stanovništva u Srbiji, tačnije 51,3 odsto, one nisu zastupljenije od muškaraca ni u jednoj od kategorija registrovanih privrednih subjekata kod Agencije za privredne registre.

Ministar je precizirao da se u kategoriji "vlasnika ili vlasnice udela", od ukupno 164.833 registrovanih građana, nalazi 122.961 osoba muškog pola i svega 41.872 ženskog pola. Ukazao je na to da su muškarci tri puta brojniji od žena i kada su u pitanju pozicije stečajnih upravnika, članova upravnog odbora i članova nadzornog odbora.

- Muškaraca ima dvostruko više (177.669) u odnosu na žene (89.087) i među osnivačima preduzetničke radnje, što upućuje na zaključak o neophodnosti snažnije političke i finansijske podrške programima za povećanje zastupljenosti i uticaja žena u odlučivanju u različitim privrednim oblastima, a naročito u preduzetništvu - rekao je on.

Ðorđević je istakao da je Ministarstvo na čijem je čelu, posvećeno zadatku da se u narednom periodu razmotre mogućnosti za širu primenu afirmativnih mera koje se odnose na manje zastupljeni pol u domenu razvoja malih i srednjih preduzeća, bankarskih, ugostiteljskih, trgovinskih i socijalnih usluga, u razvoju zadrugarstva, kao i IT sektora, i to sa ciljem kako bi se unapredila ravnopravnost polova u domenu tih delatnosti.

Naglasio je da je Vlada Srbije u potpunosti posvećena ostvarivanju ciljeva održivog razvoja Agende 2030 Ujedinjenih nacija, pomoću kojeg se teži, između ostalog, i smanjenju nejednakosti i unapređenju rodne ravnopravnosti. Četvrtu Međunarodnu stručnu konferenciju "Biznis na štiklama" organizovali su Udruženje za promociju zdravog života "Natura Vita" i Klub "Biznis na štiklama", uz podršku sredstava Evropske unije u okviru programa IPA 2.

Video: Đorđević: Mere Gerontoloških centara iste kao za vreme vanrednog stanja

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke