• 3
 ≫ 

Kome, zapravo, rad od kuće više odgovara? Banke su sve više za tu opciju, jer tako štede milione

 ≫ 

Finansijske kompanije širom sveta traže načine da smanje svoje troškove u svrhu suzbijanja ekonomske krize

  • 3
Da li vam odgovara rad od kuće?

Foto: Shutterstock

Firme koje pružaju finansijske usluge mogu drastično da smanje troškove, ako bi značajan broj osoblja nastavio da radi od kuće. Švajcarska vlada će verovatno "pokupiti gubitak".

Jedna od najupečatljivijih pojava pandemije korona virusa bila je ta da su se zaposleni u bankama i firmama za finansijske usluge prilagodili radu od kuće, i to vrlo uspešno, što je "otvorilo oči" mnogima, ne samo bankama u Švajcarskoj.

Kako finansijske kompanije, globalno, traže načine da smanje svoje troškove u svrhu suzbijanja ekonomske krize, dolazi do rastućeg prelaska na rad od kuće. Ovakav potez štedi bankama milione na godišnjem nivou, jer mnogo novca odlazi na kancelarijski prostor i infrastrukturu.

UBS, primera radi, posluje u više od 50 zemalja sveta, a sedište kompanije je u Cirihu. Ova banka je otvorena za opciju da čak jedna trećina osoblja, od skoro 70.000 zaposlenih, radi od kuće, uz fleksibilno radno vreme i lokaciju.

Švajcarska banka je saopštila da je ideja podržana efektivnim pružanjem usluga tokom karantina, kada je 80 odsto osoblja iz svih zemalja u kojima UBS posluje, radilo od kuće. Iako je još uvek rano donositi konačne zaključke, "moderna kancelarija" jasno zamagljuje granicu između radnog mesta i kuće.

Banka, klijenti, papiri, biznis

Mogu li bankari da budu uspešni u radu od kuće? / Foto: Shutterstock

- Švajcarski poreski službenici vrlo pažljivo prate dešavanja - izjavio je Patrik Teušer, portparol Savezne poreske uprave (SPU). On kaže da to uopšte ne čudi, jer se pod određenim uslovima, troškovi koje građani snose zbog rada od kuće, mogu tumačiti kao "troškovi proizvodnje". 

SPU sprovodi onlajn alat za izračunavanje, da utvrdi kako bi odbici uticali na poreski račun. Kroz trošenje nekoliko hiljada švajcarskih franaka za potrebe rada od kuće, poreski obveznici mogu potencijalno imati koristi od stotina odbitaka, iako bi ostali uobičajeni odbici, poput obroka i putnih troškova, otpali.

Ako bi se, otprilike, jedna trećina svih zaposlenih u finansijama "prebacila" na rad od kuće, poreski prihod mogao bi pasti značajno. Zaposleni u bankama bi, naravno, morali da daju potvrdu o svom radu od kuće.

UBS i druge banke se zalažu za menjanje "dizajna" svojih budućih radnih mesta: ugovori o radu zahtevaju reviziju, a uobičajeni računi paušalnih troškova biće preispitani. U međuvremenu, banke će trošiti manje i verovatno imati veći profit.

Video: Banke su obezbedile 2 milijarde evra i to će biti dovoljno da se održi sektor MSP

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👨‍💻

    26. jun 2020 | 09:57

    Rad od kuće koliko je dobar toliko i nije, zatvoren si bez otvorene komunikacije, pređeš iz spavaće sobe u dnevnu da radiš, nema oblačenja sređivanja ko te vidi kakav si kad si sam u kući, ono kad ideš na posao, srećeš ljude, popričaš, na pauzi isto, a kod kuće kao u zatvoru, brzo dosadi i više smara, imam slučaj u kući.

  • Belfagor

    26. jun 2020 | 09:36

    Jadne banke. Njima je najteže. Žive od kamata, otimaju ljudima kuće, stvaraju virtuelni novac i zarađuju na tuđoj nesreći. Pomozimo im. Svako da ode do banke i preda svu gotovinu koju ima da nam banke ne propadnu.

  • Sale

    26. jun 2020 | 11:10

    Meni odgovara. Inace putujem po 1.5h na posao, toliko i s posla. Ovako duze spavam, jedem kad hocu, ne trosim gorivo, ne placam putarinu a posao se obavi. Velika je razlika biti kuci odmah u 5 ili stici s posla tek u 6.30.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>