• 0

Ovaj pojam je najčešće izgovorena reč ove godine: Kako sigurno da znate da vam se firma "ne drma"?

I Vlada Srbije je na predlog Ministarstva privrede usvojila Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti, ali da li vi znate šta tačno znači kada je firma likvidna?

  • 0
firma, biznis, likvidnost

Foto: Pixabay

Pojam likvidnosti se provlači otkako postoje i preduzeća, ali ako nemate i sami isto, verovatno ne znate šta tačno ona podrazumeva.

Likvidnost preduzeća se često pominje poslednjih nedelja i meseci a odnosi se pre svega na kredite za likvidnost koje je država obezbedila kao pomoć privredi da što lakše prevaziđe krizu izazvanu kovidom 19.

Najkraće objašnjenje ali i najtačnije možete pročitati kod Udruženja banaka Srbije:

Likvidnost je sposobnost da se brzo prikupe likvidna sredstva i izmire obaveze koje dospevaju u skorom roku. Likvidna sredstva su aktiva koja se brzo i relativno lako može pretvoriti u keš i upotrebiti kao sredstvo plaćanja (ušteđevina, zalihe robe, kreditna sredstva, prihodi od potraživanja, itd.)

Prema opštoj definiciji, likvidnost je sposobnost da se u svakom momentu mogu izmiriti obaveze prema poveriocima.

Samo značenje likvidnosti odredjuju sledeći faktori:

1. dospele obaveze

2. vremenski rokovi

3. sredstva plaćanja

Likvidnost kao jedna od načela finansijske politike, je determinisana brzinom pretvaranja imobilisanih sredstava u novac i brzinom dospeća obaveza za plaćanje. Na stepen likvidnosti utiču vrste i veličine pojedinih izvora sredstava.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije na predlog Ministarstva privrede usvojila Program finansijske podrške privrednim subjektima za održavanje likvidnosti i obrtna sredstva u otežanim ekonomskim uslovima izazvanim pandemijom COVID – 19.

Realizacija Programa vršiće se preko Fonda za razvoj Republike Srbije sve dok se sredstva iz Programa ne utroše, a najkasnije do 10. decembra 2020. godine.

 

Za relizaciju Programa izdvojeno je 24 000 000 000 dinara.

Pravo na korišćenje sredstava imaju preduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja privredna društva koja su u većinskom privatnom ili zadružnom vlasništvu i koja obavljaju proizvodnu, uslužnu, trgovinsku i poljoprivrednu delatnost.

O detaljima i uslovima za ovaj kredit možete pročitati opširnije OVDE. 

Video: Kako će se finansirati Program mera za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>