• 3
 ≫ 

Jeste li platili ručak u restoranu karticom ili ste išli u market? Od toga zavisi imate li koronu

 ≫ 

Da li vi idete u restoran ili spremate hranu kod kuće? Kako plaćate?

  • 3
Žvake, plaćanje karticom

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Žvake, plaćanje karticom

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Amerikanci pokušavaju da predvide gde će doći do sledećeg talasa korona vorusa, a primetili su zanimljiv trend koji se tiče pitanja - gde lokalci kupuju hranu?

JP Morgan čejs utvrdio je da je nivo potrošnje u restoranima najjači preduslov odnosno pokazatelj gde će se pojaviti novi slučajevi zaraženih. Slično tome, veća potrošnja u supermarketima ukazuje na sporije širenje, što sugeriše da kupci u tim kvartovima verovatno žive opreznije.

Da bi došao do ovih rezulata, JP Morgan čejs je pratio 30 miliona kreditnih i debitnih kartica mesecima unazad i primetili su upravo da se tamo gde se hrana kupovala u supermarketima virus sporije širio, a gde god se trošilo u restoranima (više) on se širio brzo.

Praćenjem kartica i navika stanovništva i njihovih mera opreza predviđaju sada u kojim delovima SAD će se epidemija širiti u narednom periodu.

Studija JPMorgana je neumoljiva i pokazuje da rast troškova u restoranima prognozira broj slučajeva korone nedeljama kasnije.

JPMorgan je, između ostalog, otkrio da su transakcije „prisutne na karticama“ u restoranima (što znači da je osoba večerala, a ne naručivala putem interneta) „posebno odgovarajuća“ za kasnije širenje virusa.

Ipak, JPMorgan napominje da ta povezanost ne uzima u obzir sve faktore, i navodi da je u porastu primena drugih karakteristika osim potrošnje u restoranima.

Oglasilo se i tamošnje Udruženje ugostitelja koje je saopštilo da je "neodgovorno povezivati porast obolelih na jednoj industriji".

- Restorani su u proteklom periodu uveli visoko bezbednosne protokole i posebne pravilnike o hrani. Dodatno, sada preduzimaju i nove korake kako bi se ispunile smernice za socijalno distanciranje koje zahtevaju državni i savezni zvaničnici. Svi smo odgovorni kada je reč o nošenju maski, pranju ruku i socijalnom distanciranju - navode.

SAD su zabeležile rekordne nove cifre, prijavivši više od 38. 000 novih slučajeva širom zemlje.

Ipak, uprkos masovnim obustavama i recesiji koja je zahvatila ekonomiju u poslednjih nekoliko meseci, čini se da potrošnja potrošača zapravo raste. Potrošnja je u maju porasla 8,2% - što je rekordni skok.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    28. jun 2020 | 09:25

    Cilj demonkrata iz senke da se ukine papirni novac da bude sve na krticama placanje da i oni uvek narofu ako jr ne poslidan blokiraju racun!!!

  • JaPaJa

    28. jun 2020 | 09:49

    A, sta ako je polovina tih racuna placeno online za dostavu hrane?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>