• 51

Cigarete skaču za 10 RSD, gorivo skuplje 4 dinara: Od danas akcize guraju nove cene

Gorivo već skočilo, objavljene nove cene za paklice

  • 51
Kafa, cigatere, gorivo, alkohol

Foto: Pixabay

Nove, uvećane akcize za oko jedan dinar počinju da važe od danas.

One se odnose na naftne derivate, cigarete, cigarilose, tečnost za punjenje elektronskih cigareta, alkoholna pića i kafu.

Prema saznanjima Telegraf Biznisa, sve cigarete će skočiti u proseku za oko 10 dinara,  i gorivo je već počelo da se "ugrađuje" u cenu. Podsetimo, kako smo prvi objavili,  JT Internacional iz Sente objavio je novi cenovnik koji  stupa na snagu 9. jula. Očekuje se i da će ostale duvandžije tražiti dozvolu za poskupljenje.

Duvandžije se prilagođavaju povećanju cena dva puta godišnje, što je predviđeno akciznim kalendarom koji je usvojen 2017. godine. To podrazumeva da se na šest meseci uvećava specifična akciza. Uz nju se na cenu cigareta zaračunava i proporcionalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to se dodaje i PDV.

cigare

Foto: Pixabay

Prilikom prošlog pomeranja, cena paklice je u proseku bila viša za deset dinara, a očekuje se da će tako biti i ovoga puta. Osim za cigarete, cene se usklađuju i za rezani duvan. Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koji propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta. U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije.

Kada je reč o gorivu,  na osnovu ranijih korekcija cena goriva, može se zaključiti da nema pravila kako će nove dažbine uticati na njihovu visinu, ali je činjenica da je ono poskupelo za oko 3, 4 dinara prethodnih dana. 

Kada od danas krene usklađivanje, država će po svakoj litri benzina prihodovati 57,1 dinar, evrodizela po 58,72, a tečnog naftnog gasa 44,59 dinara.

Primena novih akciza trebalo je da počne još 1. februara, ali je odložena za 1. jun, pa onda pomerena za još mesec dana.

Što se tiče same kafe i alkohola, pomeranje će biti minimalno, za sada.

Video: Koliko novca dnevno trošite na cigarete i hoćete li prestati da pušite nakon poskupljenja?

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ak47

    Samo derite posten narod

  • Vladica

    Ne znam hoće li moj komentar biti objavljen ali po pravilu i u većini slučajeva neće !Uglavnom se gluposti objavljuju!Cene cigareta će ovim usklađivanje porasti za oko 10 dinara.Ljudi moji 10 dinara nije ni 10 euro centi !!! Samim ovim činom kroz ovakve niske cene cigareta, pospešujemo da imamo sve više pušača a samim tim i kancer oboljenja.Razmislite malo !

  • zeljko

    Samo neka poskupljuje,i ovako nemam para...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke