• 0

Tesla pretekao sve rivale: Najvredniji je svetski proizvođač automobila

Vrednost Tesle je sada oko tri puta veća od vrednosti američkih konkurenata, Dženeral Motorsa i Forda

  • 0
Tesla, kompanija, logo

Foto: Tanjug/AP

Kompanija "Tesla" postala je najvredniji svetski proizvođač automobila, pretekavši Tojotu, pošto je cena njenih akcija zabeležila rekordan skok.

Akcije ovog proizvođača električnih automobila dotakle su 1.134 dolara u sredu ujutro, čime je tržišna vrednost kompanije dostigla 209,47 milijardi dolara, što je otprilike za četiri milijarde dolara više od Tojotine trenutne tržišne kapitalizacije, izveštava BBC.

Kasnije tok trgovanja, akcije Tesle su skliznule.

Ipak, Tojota je u pogledu prodaje i dalje svetski “broj 1”, s obzirom na to da je prošle godine prodala oko 30 puta više automobila, i da ima preko 10 puta veće prihode od američkog rivala.

Elon Musk, Ilon Mask

Foto: Tanjug/AP

Japanska kompanija je prodala 10,46 miliona vozila tokom poslovne godine, koja je završena u martu, i ostvarila prihod od 30,2 biliona jena (281,20 milijardi dolara).

Tesla je 2019. godinu završio s prodajom od samo 24,6 milijardi dolara, isporučivši 367.200 vozila, navodi britanski javni servis.

Vlasnik Tesle, Ilon Mask, izjavio je da će ove godine kupcima isporučiti 500.000 vozila.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>