• 0
 ≫ 

Ako planirate da kupite ajfon 12, verovatno nećete dobiti punjač i slušalice

 ≫ 

Godišnje se proizvede milion tona adaptera

  • 0
ajvon, mobilni telefon Pixabay.com

Tokom vikenda, mnoštvo sajtova je izvestilo kako Eplov analitičar Ming-či Kuo tvrdi da iPhone uređaji, koji bi trebalo da budu lansirani krajem ove godine, neće imati punjače ili slušalice u kutiji.

Mišljenja potrošača o tome su podeljena: dok jedni misle da nije "velika stvar", neki kažu da je to "nenormalna odluka". Navodno postoji nekoliko razloga zašto je Epl rešio da izuzme punjače i slušalice iz narednih "paketa". Pominju se povećane maržetroškovi isporuke, briga za okolinu i Planetu, budući da se godišnje proizvede milion tona adaptera.

Ipak, oni koji se protive novoj politici kompanije, kažu da je ovo vrlo sebičan potez, budući da Epl kupcima daje manje za istu sumu novca. To takođe znači da će oni, koji nemaju punjač, morati da kupe novi i dodatno plate, a poznato je da Eplovi punjači nisu jeftini - pišu mediji.

Svaki pametni telefon dolazi sa punjačem. Samo jedna firma iz SAD, Anker, prošle godine je isporučila oko 1,5 milijardi smartfona, a ako računaju i ostale e-uređaje, procena je da je "u igri" oko 4 milijarde punjača, odnosno oko 300.000 tona e-otpada imaju samo od punjača "iz kutije".

Sasvim je izvesno da Epl planira da prebaci svoje telefone na USB-C, kao što je uradio i sa kompjuterima i iPad Pro. To bi u velikoj meri smanjilo broj e-otpada i broj kablova koje smo prinuđeni da "vučemo" sa sobom.

Ovako su reagovali neki tviteraši na vest o novoj Eplovoj odluci:

Neki su bili oštri:

 

 

Video: Mašine zamenjuju saobraćajce: Pogledajte kako dron hvata prestupnike u vožnji

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>