• 14

Radite li za privatnika ili kod države? Evo ko će zarađivati 72.000, a ko 55.000 dinara

Zarade su u javnom sektoru u proseku 20 odsto veće nego u privatnom sektoru

 • 14
Plata, preduzetnik, radnik, kalendar

Foto: Shutterstock

Zarade u javnom sektoru ostaće nepromenjene u drugom delu godine, dok će zarade u privatnom sektoru imati blagi pad, predviđanja su najnovijeg Kvartalnog monitora, biltena koji izdaju Ekonomski fakultet u Beogradu i Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN).

Pad zarada u privatnom sektoru biće prvenstveno posledica toga da je znatan deo zaposlenih tokom drugog kvartala primao samo minimalac.

- U drugom delu godine očekujemo da će se zarade u privatnom sektoru uglavnom vratiti na pretkrizni nivo, jer će se prilagođavanje na tržištu rada većim delom ostvariti kroz smanjenje zaposlenosti, a manjim delom kroz smanjenje zarada - optimistični su analitičari.

Na nivou cele godine zarade u Srbiji će verovatno imati realni rast, iako će BDP i produktivnost rada opasti. Posledica toga biće dalji rast jediničnih troškova rada i pogoršanje konkurentnosti privrede Srbije na međunarodnom tržištu.

Drugi očekivani rezultat na tržištu rada u ovoj godine je dodatno povećanje razlike između zarada u javnom i privatnom sektoru.

Drzavni posao VS Privatni posao

Ilustracija: Nikola Jovanović

Prosečne nominalne neto zarade u prvom kvartalu 2020. iznosile su 59.251 dinara, nominalno su veće za 10,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, a realni rast iznosi 8,3 odsto. Snažan rast zarada je posledica rasta zarada u delovima javnog sektora od 1. novembra 2019. godine u proseku za 9,7 odsto, ali i snažan rast zarada u privatnom sektoru usled emigracije radne snage, piše u izveštaju koji prenosi Nova ekonomija.

Realni rast zarada u prvom kvartalu značajno je veći nego rast BDP-a, što se ocenjuje kao negativan trend. Realne zarade su porasle za 17,3 odsto u 2019. u odnosu na 2015, dok je u prvom tromesečju 2020. taj rast čak 24,9 procenata, što je znatno brže od rasta BDP-a i rasta produktivnosti u istom periodu.

Prosečna zarada u javnim preduzećima iznosila je 72.383 dinara, u javnom sektoru 66.936 dinara, u sektoru opšte države 65.194, dok je u privatnom sektoru iznosila 55.787 dinara.

Zarade su u javnom sektoru u proseku 20 odsto veće nego u privatnom sektoru. Rast zarada u javnom i privatnom sektoru je u prvom kvartalu 2020. u odnosu na isti period 2019. iznosio 10 odsto (u javnom sektoru 10,1 i u privatnom sektoru 9,9 odsto).

Video: Da li je teže raditi u državnom ili privatnom sektoru?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • xxx

  Ovo prosecne zarade? Pa koga vi pravite ludim,nisu ni upola tolike!

  43
  1

  Podelite komentar

 • MzM

  U mojoj firmi radnici imaju platu 70000din dva obroka dnevno i svi zadovoljni i oni i ja radi se od 8 do 17h (suva gradnja) ne radimo Subotom i Nedeljom.

  35
  4

  Podelite komentar

 • Pakistanac

  U koji sektor ja spadam sa 32000?

  28
  0

  Podelite komentar