• 3
 ≫ 

Rusi uložili silne milione u crnogorska preduzeća. Srbija pretekla region po ulaganju

 ≫ 

Kada je reč o zemljama regiona, Srbija se najbolje "kotirala" u prethodnom periodu, sa uloženih 44 miliona evra

  • 3
Zastava Crna Gora

Crna Gora / Foto: Pixabay.com

Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona evra i ubedljivo su na prvom mestu po stranim direktnim investicijama, dok je od zemalja regiona u tom periodu, Srbija investirala najviše novca i to 44 miliona evra.

Pojava korona virusa usporila je, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori, pa su se tako za četiri meseca ove godine u tu zemlju slila 282 miliona evra.

Prošle godine, u Crnoj Gori priliv stranih investicija iznosio je 778 miliona evra, a za 12 meseci prošle i četiri meseca ove godine strane direktne investicije su premašile milijardu evra.

Prvo mesto u investicijama u Crnoj Gori ubedljivo drži Rusija, a Rusi su za 16 meseci u Crnoj Gori uložili 95 miliona i to dominatno u domaća preduzeća, ali i u sektor prodaje nepokretnosti.

Na drugom mestu našla se Kina, a priliva stranih direktnih investicija iz Kine prošle godine nije bilo, dok je za četiri meseca ove godine investirano 70 miliona evra. Koliko novca i u koji sektor je Kina uložila ostaje nepoznanica, jer su podatke označili kao poverljive.

Švajcarska je ovog puta zauzela treće mesto, a najviše novca Švajcarci su uložili u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital.

Sveti Stefan

Sveti Stefan / Foto: pixabay.com

Priliv stranih direktnih investicija iz Mađarske je iznosio 54,5 miliona evra, a iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 54 miliona evra. Ulaganja iz Italije i Nemačke iznosila su po 43 miliona evra, zatim sledi Holandija sa 40 miliona evra investicija, a na desetom mestu je Turska sa 39 miliona evra.

Iz Bosne i Hercegovine se za 16 meseci u Crnu Goru slilo 35 miliona evra, a iz Hrvatske 17 miliona evra. Sa takozvanog Kosova je priliv iznosio 10 miliona evra, a iz Albanije 4,7 miliona evra.

Najmanje novca uloženo je iz Severne Makedonije i to svega 634.000 evra.

Prema podacima Centralne banke Crne Gore, za 12 meseci 2019. godine iz Crne Gore se odlilo nešto više od 400 miliona evra, a u prva četiri meseca ove godine - 101 milion evra.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u aprilu je iznosio 180,7 miliona evra, što je 78,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U Crnu Goru je sa Devičanskih ostrva za godinu i četiri meseca investirano 36 miliona evra, a iz Južne Afrike priliv stranih direktnih investicija za 16 meseci iznosio je 624.000 evra.

Video: Moguće je preći hrvatsku granicu uz važeće putne i saobraćajne isprave

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo

    3. jul 2020 | 19:43

    Skadar bay vrijedi 100mil vlasnik francuz toliko kumbur bay vlasnik azerbezdijanac,a lustica bay par stotina miliona eura,rusi su najvise pokupovali stare kuce,zemljista i stanove!!

  • Dejan

    3. jul 2020 | 18:25

    Zavadise narod oci da povadi a ovamo vlastodrsci i bukadzije prave lovu...tako vam je to rodjaci pa vi litijajte jos dok oni pune dzepove.

  • Перагеније

    4. jul 2020 | 14:47

    "Pojava korona virusa usporila je, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori, pa su se tako za četiri meseca ove godine u tu zemlju slila 282 miliona evra." - КО то рече да се малисору Милу ближи крај?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>