• 0

EK iznela podatke: Lideri u inovacijama Slovenija, Turska i Srbija

Učinak Srbije bio je posebno jak jer je zemlja povećala rezultat za 13,2%

  • 0
Laptop, programer, racunar, kompjuter, rad na racunaru, posao, radna atmosfera, kancelarija

Foto: Pixabay

Slovenija je rangirana na najvišu poziciju među zemljama jugoistočne Evrope (JIE) po nacionalnim inovacionim sistemima, a slede je Turska i Srbija, saopštila je Evropska komisija.

Sloveniju prate dve države koje nisu članice EU, Turska i Srbija, dok su Rumunija i Bugarska jedine članice EU u grupi skromnih inovatora, s rezultatom ispod 50% proseka EU, objavila je Evropska komisija u najnovijem izdanju svoje godišnje tablice o inovacijama u Evropi.

Međutim, Slovenija je bila jedina zemlja u grupi od 12 umerenih inovatora koja je zabeležila smanjenje rezultata, za 9,9%, zbog pogoršanja performansi novih doktorata.

Učinak Srbije bio je posebno jak jer je zemlja povećala rezultat za 13,2% zbog snažnog prodora širokopojasne mreže. Turska je poboljšala skor za 12,5%, a zajedno sa Slovenijom jedina je zemlja JIE iz grupe umerenih inovatora.

Crna Gora, koja je prvi put uključena u tablicu, i Severna Makedonija, su među skromnim inovatorima, iako su se njihovi rezultati povećali za 5,0%, odnosno 14,8%.

Video: U toku je 4. industrijska revolucija! Evo šta to znači

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke