• 0

Nove igre na berzi: Vlasnik jogurta koji je i u našim frižiderima želi da protera male akcionare

Većinski vlasnik Dukata najavio moguće istiskivanje malih deoničara

  • 0
Grčki jogurt, pavlaka, kiselo mleko, kuhinja, hrana, namirnice, mlečni proizvodi, recepti

Foto: Shutterstock

Mlečna industrija Dukat objavila je da njen većinski vlasnik - B.S.A. International, kompanija kćerka francuskog Lactalisa sa sedištem u Belgiji, razmatra mogući prenos udela manjinskih akcionara Dukata na većinskog vlasnika.

SAI je Dukatu nagovestio da namerava da donese odluku da li će da nastavi s prenosom udela posle ispitivanja primerenosti naknade za prenos deonica manjinskih deoničara, a koju će sprovesti ovlašćeni veštak imenovan od strane Suda u Zagrebu, u skladu s važećim propisima - prenose iz Dukata.

Takođe, prenose kako je BSAI naveo i da "pridržava pravo da ne sprovode ili zastane s prenosom udela iz bilo kojeg razloga u bilo koje vreme".

Dukat je od 2007. godine u većinskom vlasništvu francuske Lactalis grupe, koja preko svoje kompanija kćerke B.S.A. International, kojoj je sedište u Belgiji, u Dukatu drži 93,69 posto deonica hrvatske mlečne industrije.

Preostalih 6,31 posto u vlasništvu je raznih deoničara, pri čemu je deo i na računima pa se tako na primer, na računima kod Interkapitala nalazi 1,64 odnosno 0,17 posto deonica, kod HPB-a na računu 0,05 posto, itd, prenosi Tportal. 

Inače, skladno zakonskim odredbama da bi glavni deoničar mogao da ide u postupak prenosa deonica manjinskih deoničara (istiskivanje malih deoničara ili squeeze out) mora da ima najmanje 95 posto deonica te kompanije.

Francuski Lactalis odnosno belgijski B.S.A. International od preuzimanja Dukata drži oko 93,7 posto deonica.

Dukat se prodaje i na našem tržitšu, a preuzeli su nekadašnji Somboled.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>