• 5

Kažu da će biti prilično lako: Nafta skače na 150 dolara

Cena će se verovatno promeniti krajem ove godine

  • 5
Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Foto: Shutterstock

Analitičari predviđaju da bi nafta mogla "prilično lako" da skoči na 150 dolara za barel uprkos padu cena u ovoj godini.

Nakon što je ove godina pala ispod nule zbog pandemije koronavirusa i nesuglasica između svetskih proizvođača, cena sirove nafte ima sve veće šanse da se značajno povuče od ovih istorijskih najnižih nivoa.

To je prema procenama analitičara, koji su za Volstrit žurnal rekli da će ulaganja u proizvodnju nafte i gasa presušiti i pokrenuti cene sirove nafte iznad 100 dolara za barel.

- Taj pritisak biće ogroman. Nekim proizvođačima će biti teško da se s tim izbore - rekao je Trevor Vuds, glavni direktor za investicije u jednom fondu.

- Do 2025. godine mogli bismo lako da dobijemo 150 dolara za barel - dodao je.

Prema Kristjanu Maleku, analitičaru JPMorgana, pad investicija imaće trajan uticaj na mogućnosti proizvodnje nafte.

Procenjuje da će proizvodnja pasti za pet miliona barela dnevno, odnosno pet odsto u odnosu na period pre krize. Za to će biti potrebno uložiti dodatnih 625 milijardi dolara do 2030. godine za proizvodnju i potražnju da se postigne ravnoteža. Kao rezultat, cene nafte će porasti i dostići 100 dolara po barelu u naredne dve godine, rekao je Malek.

I glavni direktor za investicije londonskog investicionog fonda Matilda Capital, Ričard Fularton, rekao je da očekuje da cene nafte već u drugoj polovini 2020. pređu nivo od 100 dolara.

- Nikada nam fizički neće ponestati nafte - rekao je on WSJ, dodajući: "Da li ćemo rasporediti kapital da pristupimo toj nafti?"

Većina stručnjaka očekuje da će dugoročno cene sirove nafte ostati na nivou koji će proizvođačima omogućiti da profitiraju tako što će izvući količinu goriva koja je potrebna da zadovolje potražnju. Međutim, dodaju da pandemija Covid-19 komplikuje prognoze.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • белградо

    10. jul 2020 | 16:44

    Последњи смо “смањили” цену горива на пумпама а сад ћемо први да дижемо.Србијо маћехо!

  • DRagutin

    10. jul 2020 | 19:17

    Neće biti toliko barel zato što se zahuktava proizvodnja el. automobila... Možda će otići na 60-70$ po barelu i to je to...

  • 100%

    10. jul 2020 | 19:31

    Skuplje gorivo..skuplja hrana..veća glad..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>