• 1

Već samo od 500.000 dolara: Novo idealno mesto da sakrijete svoj auto, sef i čitavo bogatstvo

Vlasnici trezora odgovorni su za troškove izgradnje soba, dok će kompanija pružati komunalije

  • 1
Švajcarska

Foto: Pixabay

Švajcarska, nadaleko poznata kao bastion diskretnog, sigurnog bankarstva, uskoro će svetskim bogatašima ponuditi još jedan izbor za čuvanje imovine: kamene svodove urezane u podnožju Alpa.

Ideja potiče od preduzetnika u centralnoj Švajcarskoj, doma gorskog masiva Bruenig, brdovite planine oko 25 milja jugozapadno od Lucerna.

- Vaša blagajna u čvrstom kamenom masivu - navodi firma koja gradi trezore, Bruenig Mega Safe AG, "sigurno je mesto za čuvanje imovine i osetljivih podataka".

Kompanija planira da iskoristi prostranstvo unutar planine što je približno 10 fudbalskih igrališta, rekao je član uprave Hugo Schittenhelm, dodavši, da bi mogli i umnožiti taj prostor ukoliko bude potrebno.

 
 
 
View this post on Instagram

Artwork, gold, stock certificates, classic cars — they’ve all got to go somewhere. How about a strongroom carved into a mountain? A Swiss company plans to convert a space the size of 10 soccer fields into storage vaults for super-rich clients, boasting constant humidity, steady temperatures and, of course, plenty of security. They also suggest they could be used as a venue for exclusive events. Tap the link in our bio to take a look inside the Bruenig massif. (📷: Bruenig Mega Safe AG)

A post shared by Bloomberg Business (@bloombergbusiness) on

Bogati svetski ljudi sve više traže sigurnost nakon što je pandemija razbila tržišta a građanski nemiri izbili su od SAD-a i Hong Konga do Londona. Dok se neki boje globalne recesije ili prirodnih katastrofa, drugi nastoje da izbegnu depozite jer negativne kamate prisiljavaju zajmodavce da naplaćuju držanje gotovine.

Švajcarski svodovi kretaće se od 100 kubnih metara do 1.000 puta većih s visinama do 90 metara. Zidovi stena osiguravaju konstantnu relativnu vlagu od 40% i temperaturu od 12 stepeni.

Cene kreću od 500. 000 dolara pa naviše.

Osim skladištenja dragocenosti kao što su umetnička dela, zlato, berzanski sertifikati ili čak klasični automobili, trezori su idealni kao mesto za aktivnosti koje moraju udovoljiti visokim sigurnosnim zahtevima - saopštili su iz kompanije.

Vlasnici trezora odgovorni su za troškove izgradnje soba, dok će kompanija pružati komunalije, sigurnost i druge usluge, navodi se na web stranici. Kupcima će biti dostupan svakodnevni pristup kroz tunel koji je dovoljno velik za smeštaj kamiona.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branislav

    Gde mogu da se javim? Oni me samo mogu spasiti. Jeste da mi fali samo 499999 dolara,, ali to je najmanji problem.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke