• 13

Zara, H&M i Stradivarijus stavljaju katanac širom sveta, nestaje brza moda kakvu smo znali

Modni giganti prelaze na online

  • 13
H&M na teškom testu

Foto: Pixabay

 Posle 20 godina vladavine i ogromne zarade takozavana "brza moda" (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođaci poput svedskog gignta H&M, spanske "Zare" "Paul&Bear","Stradivariusa" zatvaraju hiljade prodavnica širom sveta, a bez posla ostaju prodavci u razvijenom svetu i radnici u siromašnim zemljama piše dnevni list “Hafington post”.

Prema procenama lista The Busineš & fashion, globalna industrija mode, odeća i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svetskom nivou, godišnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odeca po sistemu "obuci i baci", trpi velike gubitke zbog pandemije Covida19, a tome je doprinela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim delovima sveta, sto je u vreme pandemije koronavirusa doprinelo prekidu komunikacija.

“Covid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odeće kojima već dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu," rekao je za Hafington post direktor međunarodnog Instituta za modni dizajn i marketing “Polimoda” Danilo Venturi.

Podsetimo, modni gigant Zara najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom sveta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmere na online prodaju.

To je dovelo do pitanja i da li će biti zatvaranja njihovih radnji u Beogradu, o čemu se u poslednje vreme govori po gradskim kuloarima, ali još zvanične potvrde niti demantija o tome nema.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    U Zari sam isključivo kupovala za dete....preraste za 2 meseca ...bacim...kupim novo. Za sebe nikada ništa...više volim da odvoim novac za kvalitetnu stvar i nosim godinama nego ove krpe. Dečije stvari ruku na srce nisu bile tako lošeg kvaliteta.

  • Mica

    Polako će se tržni centri zatvarati.

  • Pavke

    Imamo mi u Srbiji Legend i Pazarce sta ce nam drugo🥊🥊🥊🥊🥊🥊🥊🥊🥊🥊👓👓👓👓👓

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke