• 1

Čadež pozvao vlade regiona i EU: "Zajedničkim tržištem da pomognemo privredi regiona"

Кomorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke dostavio je predlog mera koji bi po mišljenju poslovne zajednice trebalo da obuhvati novi dokument kako bi se brzo otklanjale prepreke u poslovanju unutar regiona

  • 1
biznis grafikon rasta

Foto: Shutterstock

Predsednik Privredne komore Srbije i Кomorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež pozvao je danas vlade regiona, Evropsku uniju i sve organizacije uključene u proces izgradnje jedinstvenog ekonomskog prostora na bržu izgradnju zajedničkog tržišta, kako bi zajedno, u teškim vremenima za ekonomiju, podržali kompanije i poslovnoj zajednici olakšali privređivanje.

- Regionalna saradnja, otklanjanje međusobnih barijera za poslovanje i uspostavljanje zajedničkog tržišta regiona danas nam je potrebnije više nego ikada i zato je važno da, u komunikaciji i uz aktivno učešće poslovne zajednice, zajedno brže i efikasnije radimo na kreiranju mera i sprovođenju Višegodišnjeg akcionog plana za naredni period - izjavio je Čadež na onlajn sastanku posvećenom izradi nove Regionalne ekonomske agende za period do 2024. kojem su prisustvovali predstavnici Evropske komisije, odnosno Direktorata za pridruživanje, nacionalni koordinatori vlada iz regiona, Кomorskog investicionog foruma, CEFTA i Regionalnog saveta za saradnju.

Da je to moguće, po rečima Čadeža, pokazalo se u proteklim mesecima „kada smo potvrdili da možemo mnogo efikasnije, u realnom vremenu, da reagujemo na potrebe poslovne zajednice, otklanjamo probleme sa kojima se privrednici suočavaju, menjamo propise brzinom kojom ranije nismo mogli ni da zamislimo i sarađujemo uprkos svim razlikama“.

Marko Čadež, Predsednik Privredne komore Srbije

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Zajednička regionalna komora Zapadnog Balkana već je uključila biznis zajednicu koju okuplja u izradu novog Višegodišnjeg akcionog plana i privrednici regiona aktivno će učestvovati i pomoći u realizaciji nove regionalne ekonomske agende - najavio je Čadež.

Кomorski investicioni forum zapadnobalkanske šestorke pripremio je i dostavio predlog konkretnih mera koji bi po mišljenju poslovne zajednice trebalo da obuhvati novi dokument kako bi se brzo otklanjale prepreke u poslovanju unutar regiona, obezbedilo slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala i kreirao zajednički zapadnobalkanski lanac vrednosti.

- Mere koje smo predložili usmerene su na smanjenje troškova i otklanjanje uočenih prepreka za poslovanje i to u najkraćem mogućem roku kako bi privrednici što pre osetili konkretne koristi i ublažili teške posledice zdravstvene krize po poslovanje pojedinačnih kompanija i privrede regiona u celini - naglasio je Čadež na današnjem sastanku.

Na listi mera koje predlaže zapadnobalkanska biznis zajednica, između ostalog, jesu međusobno usaglašavanje i priznavanje sanitarnih, fitosanitarnih i veterinarskih sertikata, obezbeđivanje bržeg protoka robe preko graničnih prelaza, međusobno priznavanje profesionalnih kvalifikacija, kvalifikovanih elektronskih sertifikata, unapređenje finansijskog tržišta baziranog na pravilima EU, kao i zajednička promocija Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • slađa

    Vi ste i izazvali privrednu krizu jer ste sve naglo otvorili. Sklonite se dok traje borba sa epidemijom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke