• 33

"Besmislena korona taksa zubara u Beogradu": Da li stomatolozi smeju da nam naplaćuju 1.700 RSD?

"Svaki trgovac ili prozvođač bi morao da podigne cenu svoje usluge, jer mora da kupi veću količinu dezifekcionih sredstava? Naravno da to nije moguće"

  • 33
Zubar, obaveštenje

Foto: Shutterstock, Pixabay

Posle poskupljenja određenih usluga u Srbiji, na osnovu, kako su naveli oni koji ih pružaju, "uvećanih troškova" za poslovanje, proveravamo da li na to imaju pravo.

Podsetimo, poskupele su frizerske i kozmetičarske usluge za oko 10 odsto, a sada su i zubari počeli da naplaćuju tzv, korona taksu, odnosno, u obaveštenjima svojim pacijentima, naveli su i koliko više moraju da plate stomatološke usluge zbog novonastale situacije.

Tako su pojedine stomatološke oridinacije u Beogradu, među ostalim stavkama navele i tu da će vam "dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete.

Da li to mogu da urade?

- Svaki namet takve vrste koji ide na štetu potrošača besmisleno je više i komentarisati. Pitanje je šta se dobija na osnovu te cene? Da li je i usluga u skladu sa cenom? Zašto baš 1.700 dinara? - kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS)

Prema njegovim rečima, mere vlade bile su potpuno jasne, a to je da svaki poslodavac mora da vodi računa o  bezbednosti na radu i da primenjuje propisane mere kako bi se obezbedila maksimalna zaštita kako onih koji pružaju usluge, tako i korisnike tih usluga.

- Nema osnova da se naplaćuje takva taksa, niti to preporčuje Vlada, niti je usvojeno merama. Stomatolozi su svojevoljno podigli tu cenu te usluge - navodi Dragić.

Međutim, kod nas još nije definisana kazna za ovakvu praksu.

- Ako bi se vodili ovim primerom, svaki trgovac ili prozvođač bi morao da podigne cenu svoje usluge, jer mora da kupi veću količinu dezifekcionih sredstava? Naravno da to nije moguće -  naveo je on.

Dodatni problem je što su naše inspekcije u ovom okolnostima "zatrpane" poslom, i što nemaju kapacita da sve kontrolišu.

Podsetimo, još pre nekoliko meseci predstavnici Kriznog štaba su naveli da ćemo morati svi da nađemo način da se zajedno borimo sa korona virusom i njegovim efektima. U tom smislu, epidemiolog Predrag Kon je naveo da svaki poslodavac mora da obezbedi svoje radnike i svoje radno mesto ili u suprotnom, da se jednostavno zatvori.

- Zaštita zaposlenih je svakako u nadležnosti poslodavca. Ako poslodavac nije u stanju to da obezbedi, onda ima i on problem i svi mi zajedno. Posebno ti radnici. On mora da iznađe rešenje ili da prekine sa radom.. . Mislim da je to logično - istako je tada Kon.

Video: Premijerka Srbije o testiranju u privatnim laboratorijama

(V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • exs

    Procitao sam komentare, na zalost ne razumete problem. Procedura rada u ovim uslovim zahteva: pacijent popuni i potpise "korona" upitnik, izmedju pacijenata luftiranje ordinacije 30 min , dupla dezinfekcija (asepsol 10 min, alkohol 10 min). Ode 30-40 minuta vise po pacijentu. Stignete da uradite malo vise od pola onoga sto bi inace. Na to dodajte i troskove maski, dezinfekcije, ostale opreme, itd. Mi smo cene digli 100-200 din, medjutim ne moze ovako. Posla ima, vracamo pacijente kojima se ne zuri, medjutim traje ovo dugo. Na zalost ce cene sigurno ici na gore. Kad tehnicki pregled koji traje krace nego bilo koja zubarska intervencija u ovim uslovima moze da kosta 4500 hiljade dinara, kostace i popravka zuba.

  • Jasna

    Ja moram da pohvalim mog zubara.Nije podigao cene,sve mere bezbednosti su preduzete,cak je nabavio i fotokataliticki aparat za preciscavanje vazduha i alergena u ordinaciji.Ima i dobrih primera,ali su izgleda u manjini.

  • vuk

    Pa poslodavca kostaju sva zastitna sredstva a ogranicavanje boravka veceg broja ljudi u objektima se odrazava na zaradu. Ako poslodavac zadrzi sve radnike on ima troskove i mora povecati cenu. Primer za to ogranicen broj gostiju u ugostiteljskim objektima gde gost moze zauzeti mesto i sedeti ceo dan ako zeli i pri tom popiti samo jednu kafu. Sta raditi drugo nego povecati cenu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke