• 33
 ≫ 

"Besmislena korona taksa zubara u Beogradu": Da li stomatolozi smeju da nam naplaćuju 1.700 RSD?

 ≫ 

"Svaki trgovac ili prozvođač bi morao da podigne cenu svoje usluge, jer mora da kupi veću količinu dezifekcionih sredstava? Naravno da to nije moguće"

  • 33
Zubar, obaveštenje

Foto: Shutterstock, Pixabay

Posle poskupljenja određenih usluga u Srbiji, na osnovu, kako su naveli oni koji ih pružaju, "uvećanih troškova" za poslovanje, proveravamo da li na to imaju pravo.

Podsetimo, poskupele su frizerske i kozmetičarske usluge za oko 10 odsto, a sada su i zubari počeli da naplaćuju tzv, korona taksu, odnosno, u obaveštenjima svojim pacijentima, naveli su i koliko više moraju da plate stomatološke usluge zbog novonastale situacije.

Tako su pojedine stomatološke oridinacije u Beogradu, među ostalim stavkama navele i tu da će vam "dodatna mikrobiološka zaštita biti naplaćena u iznosu od 1.700 dinara nakon svake posete.

Da li to mogu da urade?

 

- Svaki namet takve vrste koji ide na štetu potrošača besmisleno je više i komentarisati. Pitanje je šta se dobija na osnovu te cene? Da li je i usluga u skladu sa cenom? Zašto baš 1.700 dinara? - kaže za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača (NOPS)

Prema njegovim rečima, mere vlade bile su potpuno jasne, a to je da svaki poslodavac mora da vodi računa o  bezbednosti na radu i da primenjuje propisane mere kako bi se obezbedila maksimalna zaštita kako onih koji pružaju usluge, tako i korisnike tih usluga.

- Nema osnova da se naplaćuje takva taksa, niti to preporčuje Vlada, niti je usvojeno merama. Stomatolozi su svojevoljno podigli tu cenu te usluge - navodi Dragić.

Međutim, kod nas još nije definisana kazna za ovakvu praksu.

- Ako bi se vodili ovim primerom, svaki trgovac ili prozvođač bi morao da podigne cenu svoje usluge, jer mora da kupi veću količinu dezifekcionih sredstava? Naravno da to nije moguće -  naveo je on.

Dodatni problem je što su naše inspekcije u ovom okolnostima "zatrpane" poslom, i što nemaju kapacita da sve kontrolišu.

Podsetimo, još pre nekoliko meseci predstavnici Kriznog štaba su naveli da ćemo morati svi da nađemo način da se zajedno borimo sa korona virusom i njegovim efektima. U tom smislu, epidemiolog Predrag Kon je naveo da svaki poslodavac mora da obezbedi svoje radnike i svoje radno mesto ili u suprotnom, da se jednostavno zatvori.

- Zaštita zaposlenih je svakako u nadležnosti poslodavca. Ako poslodavac nije u stanju to da obezbedi, onda ima i on problem i svi mi zajedno. Posebno ti radnici. On mora da iznađe rešenje ili da prekine sa radom.. . Mislim da je to logično - istako je tada Kon.

Video: Premijerka Srbije o testiranju u privatnim laboratorijama

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    16. jul 2020 | 16:11

    Omogućite nam da kao nekad idemo kod zubara u domove zdravlja pa oni neće tako da rade.Sede i zaradjuju na dve stolice i malo im je.Sram ih bilo.

  • Ceca

    16. jul 2020 | 16:04

    Sramota. Otkazati preglede kod takvih pojedinaca i to za uvek.

  • Mao

    16. jul 2020 | 16:17

    A dotan je i problem sto su nase inspekcije previse korumpirane

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>