• 0

Turci uzimaju bankarske kredite za kupovinu zlata. Veruju da je to jedina sigurna luka

Građani postepeno prodaju zlato koje su jeftinije kupili, a čija je cena u međuvremenu skočila

  • 0
zlato, novac, ušteđevina

Foto: Pixabay

Uzimanje bankarskih kredita uz subvencionisane troškove za kupovinu fizičkog zlata postalo je "nova moda" u Turskoj, prenosi portal Indikator, pozivajući se na “BlumbergHT”.

Turci smatraju da su zbog preovlađujuće negativnih realnih deviznih kurseva mogućnosti ulaganja sužene, a na zlato gledaju kao na sigurnu luku, navodi se u informaciji.

- Pad kamata na potrošačke kredite je takođe utucao da se građani okrenu zlatu - kaže Akif Turker, zlatar na Grand Bazaru u Istanbulu.

Dodaje da su građani počeli da kupuju zlato kad je cena iznosila 300.000 lira (38,3 hiljade evra) po kilogramu, a sada su cene dostigle 400.000 lira (51 hiljadu evra) za kilogram zlata.

Drugi zlatar na Grand Bazaru, Mehmet Ali Jildirimturk, priča da građani postepeno prodaju zlato koje su jeftinije kupili, a čija je cena u međuvremenu skočila, kako bi otplatili rate kredita banci.

Procenjuje se da Turci imaju više od 5.000 tona zlata "u slamaricama". Količina te vrste devizne štednje nije poznata, prenosi “BlumbergHT”.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari