• 5

Da li će i državne ustanove u Srbiji preći na rad od kuće?

Počelo je i vreme godišnjih odmora, kapaciteti u radu činovnika su smanjeni

  • 5
Da li vam odgovara povratak u kancelariju? Foto: Pixabay

Kada je u pitanju rad od kuće kao preventivna mera, ona ima i te kako smisla, ali zavisi od ustanove i vrste posla, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Ona je odgovarajući na pitanje da li bi rad od kuće mogao biti preporučen i za javne službe, jer su se na takav način poslovanja odlučile mnoge kompanije, istakla i da je sada vreme godišnjih odmora pa je većina ustanova smanjila kapacitete. 

Stav struke jeste da podrži rad od kuće tamo gde je to moguće, međutim, kod zdravstvenih radnika  na primer, i nije, njima je, kako je istakla, teško da dobiju i slobodan dan.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar dodao je da se svakako tamo gde je moguće, pa i u resornom ministarstvu poštuje poreporuka da se svuda gde je moguće - radi od kuće.

Od korona virusa u Srbiji, prema poslednjim podacima, preminulo još 10 ljudi, dok je testirano najviše dosad.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Figi

    17. jul 2020 | 16:11

    Pa sta to rade, primaju platu da sede, resena za porez nismo dobili, a da placamo po kvartalu tražite, i kamatu udarate, a oni ne mogu da otkucaj na vreme jedno resenj

  • Pravednik

    17. jul 2020 | 17:34

    Elektronsko će funkcionisati kod nas na svetog Živka. Aparat ogroman, počevši od Vlade pa do poslednjeg činovnika, kao da smo zemlja od 30 miliona stanovnika, a ne ova šaka jada što se još koprca... Ali moraju da se obezbede glasovi, a to je svakoj vlasti do sada odgovaralo, pa i ovoj. Pa za putarine uvedeš vinjete i ćao, nema naplatnih rampi, logistike koja to prati, ali i to ne odgovara, da ne nabrajam dalje, proći će tema...

  • dejan m

    17. jul 2020 | 18:55

    - Osnovni uslov za tkz. rad od kuce je postojanje dovoljnog broja mreznih resursa adekvatnog kvaliteta i propusne moci kako bi se omogucio stabilan daljinski rad od nekoliko sati. - Primer: u drzavnoj ustanovi gde radim su neki delovi presli na rad od kuce jos tokom vanrednog stanja. Jako brzo se ustanovilo da nema dovoljno vpn-konekcija, da dolazi do problema prilikom autorizacije za pristup resursima u firmi, da dolazi do zastoja pa i pucanja konekcije kao i do zagusenja u pristupu raznim bazama podataka u lokalnom data-centru. Privremeno resenje ovih problema je bila redukcija broja dodeljenih vpn-naloga. - Kada je u pitanju rad sa strankama (salteri, kancelarije i sl) "rad od kuce" otpada kao opcija.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>