• 32

Koliko struja zapravo "drma" novčanike? Gde je Srbija u odnosu na region, a gde u Evropi

I pored poskupljenja koje se najavljuje već nekoliko meseci, cena struje u Srbiji svrstava se u socijalnu kategoriju

  • 32
Cene struje srbije u odnosu na region i evropu, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

Izvesno je da će cena struje da poskupi od jeseni, a prema informacijama Telegraf Biznisa, to poskupljenje neće biti drastično. 

Kako je rekao naš sagovornik, u prilog tome ide i činjenica da je procenat pomeranja svake godine sve niži i niži, a da struja u Srbiji ostaje najjeftinija u regionu.

Koliko je to jeftinije?

Srbija je i posle poskupljenja struje iz 2017, pa krajem 2019, ostala država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi. Odnosno, prema računici Ministarstva rudarstva i energetike od poslednjeg poskupljenja, daleko ispod cena u regionu.

Pre poslednjeg poskupljenja, struja kod nas je bila jeftinija 19 odsto nego u Makedoniji, 20 odsto nego u Albaniji, 21 odsto nego u BiH, 31 odsto niža cena nego u Crnoj Gori i 50 odsto nego u Hrvatskoj.

Građani Srbije imali su tada pet puta jeftiniju struju nego što je, recimo, plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta u poređenju sa Belgijom.

Prema poslednjim podacima Evrostata, jeftiniju električnu energiju od Srbije ima samo Ukrajina.

U prvoj polovini 2019. godine cena struje u Srbiji je iznosila 7,06 evra za 100 kilovat-sati, a u odnosu na 2014, kada je bila 5,96, porasla je za 1,1 evro.

Najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra.

Naši susedi 100 kilovat-sati plaćali su različito - u Severnoj Makedoniji 7,83, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje. Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala 11 evra, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 evra.

Udeo taksa i PDV u ceni struje u Srbiji je oko 25 odsto, što nas svrstava na sredinu liste, na 23. mesto. Ovi nameti su najviši u Danskoj, gde čine 63,7 odsto konačne cene, a u Nemačkoj su iznad 50 odsto. Inače, to je najveća poznata cena struje u svetu.

U Srbiji više od 70.000 domaćinstava ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovatsati električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Treba napomenuti da u Srbiji postoje i druge kompanije od kojih se može kupovati struja.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobodan

    Uzmite racun pa podelite iznos na racunu sa utrosenim kilovatima pa ce onda biti prava cena za kilovat.

  • M

    Treba da se uporedi i sa platama u regionu. Nema veze da li nam je struja najjeftinija u regionu, Evropi, itd. kad su nam plate nikakve.

  • Bb

    Gde je cena benzina kod nas u odnosu na region? Gde je realni iznos plate u odnosu na region....i tu ne mislim na statisticki prosek......zna se cije plate taj prosek podizu a da je realnoat nesto sasvim drugacije. Mogla bih jos nabrajati....bebi oprema......hrana......itd,itd

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke