• 0

Plaćanje mobilnim potisnuće kartice, trgovci više nemaju razloga da izbegavaju

Dovoljan je samo mobilni telefon, jer su banke pripremile i mobilne aplikacije koje će trgovcima omogućiti da jednostavno i sa nižim troškovima prihvataju instant plaćanja

  • 0
isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta

Foto: Shutterstock

isplata, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, ekonomija, biznis, Plaćanje preko interneta

Foto: Shutterstock

Viceguverner Narodne banke Srbije Dragana Stanić uverena je da će placahnje mobilnim telefonom potisnuti kartice, budući da broj transakcija u sistemu instant plaćanja NBS konstantno raste.

- Naši građani su i te kako spremni i voljni da koriste napredne tehnologije… U prvih šest meseci 2020. izvršeno je oko 10,7 miliona plaćanja putem NBS IPS QR koda u odnosu na oko 6,96 miliona u celoj prošloj godini -kaže Stanić.

Dodaje da je od oktobra 2018, kada je guvernerka Jorgovanka Tabaković pustila u rad sistem instant plaćanja, odnosno sistem NBS IPS QR koda, do juna ove godine izvršeno preko 18,5 miliona transakcija, ukupne vrednosti od oko 195 milijardi dinara.

- Da bi trgovac prihvatao instant plaćanja, ne treba mu skupa infrastruktura kartičnog poslovanja niti POS terminal na koji plaća mesečnu zakupninu. Dovoljan je samo mobilni telefon, jer su banke pripremile i mobilne aplikacije koje će trgovcima omogućiti da jednostavno i sa nižim troškovima prihvataju instant plaćanja - navodi Stanić u interjvuu za Magazin biznis.

Ključne prednosti instant plaćanja u odnosu na platne kartice su, objašnjava, gotovo dvostruko niži troškovi u odnosu na naknade za prihvatanje kartica, zatim trenutni prenos novca od prodaje na račun trgovca 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, 365 dana u godini, i sigurnost upotrebe ovog instrumenta.

Kad je reč o prednostima za kupce, koji mogu biti i preduzetnici i pravna lica, Stanić pre svega ukazuje na činjenici da im je za plaćanje na prodajnim mestima, bez naknade po transakciji, potreban samo mobilni telefon.

Posebno ističe sigurnost kao važan element ovakvog načina plaćanja na internetu, jer kupac ne ostavlja na sajtu trgovca nijedan podatak, za razliku od plaćanja platnim karticama, budući da čitavim procesom plaćanja upravlja kupac svojim mobilnim uređajem.

Kaže da se kod instant plaćanja trgovac odlučuje za metod koji mu najviše odgovara.

Visa card, viza, kupovina, kreditna kartica, kreditne kartice, onlajn, e-kupovina, internet, plaćanje, ekonomija

Foto: Tanjug/AP

Postoji metod „IPS pokaži“, u kom slučaju, objašnjava Stanić, platilac pokazuje trgovcu svoj NBS IPS QR kod čijim skeniranjem se inicira transakcija i koji se pokazao najefikasnijim kod trgovaca koji imaju veliki promet potrošača.

Drugi metod je „IPS skeniraj“, koji je primarni metod za internet prodavnice i kod ovog metoda trgovac generiše NBS IPS QR kod koji platilac skenira i inicira plaćanje.

- Korisnici su posebno zadovoljni skeniranjem NBS IPS QR koda na računima, jer se veoma brzo i jednostavno, na komforan način, u dva-tri klika na mobilnom uređaju, bez prepisivanja podataka s računa, novčana sredstva za nekoliko sekundi nalaze na računu izdavaoca računa - navodi Stanić.

Prema njenim rečima, veliko je interesovanje preduzeća koja izdaju značajan broj mesečnih računa za primenu NBS IPS QR koda na štampanim računima.

Među prvima su QR kodove na svojim računima, precizira viceguverner NBS, implementirali JP Elektroprivreda Srbije, JKP Infostan tehnologije, Telekom Srbija a. d. , VIP mobile, Telenor i brojna druga javna preduzeća i ustanove, oko 80, širom Srbije.

Očekuje da će instant plaćanje primeniti svi vodećim trgovinski lanci koji imaju značajno učešće na našem tržištu, nakon što su to među prvima učini Mercator S, Roda, Idea i izdavačka kuća „Laguna“ na svojoj internet prezentaciji.

Stanić napominje da je do sada, uz odobrenje NBS, 14 banaka omogućilo svojim korisnicima izvršavanje instant plaćanja na prodajnim mestima trgovaca, pri čemu 12 banaka omogućava i plaćanje skeniranjem NBS IPS QR koda odštampanim na računima koje izdaju privredni subjekti, kao i javna preduzeća sa teritorije cele Srbije.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>