• 12

Hrvatska može biti zadovoljna svotom iz budžeta EU, a evo šta je namenjeno Srbiji

"U Hrvatsku donosimo 22 milijarde evra, jemstvo brzog privrednog oporavka"

  • 12
Evropska Unija, evri, budžet

Foto: Shutterstock

Dogovor lidera EU o planu oporavka i sedmogodišnjem budžetu dobar je kompromis i Hrvatska može biti zadovoljna, jer će sa više od 22 milijarde evra imati sjajnu osnovu za sprovođenje reformi i provredni oporavak, izjavio je u Briselu hrvatski premijer Andrej Plenković.

Što se Srbije tiče, njoj sleduje novac iz fonda za Susedstvo i svet (98,4 milijarde evra).

U okviru fonda za Susedstvo i svet nalazi se i istrument pretpristupne pomoći za Srbiju u druge zemlje u prcesu evroinetgarcija za koji je u narednih sedam godina namenjeno 12,5 milijardi evra.

Plenković je posle završetka samita EU, koji je trajao pet dana, izrazio zadovoljstvo što je došlo do kompromisa, za koji je ocenio da je dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će, kako je naveo, dobiti proces provrednog oporavka u državama članicama, prenosi agencija Hina. Hrvatska će iz novog Višegodišnjeg finanansijskog okvira imati nešto više od 12,6 milijardi evra i iz novog instrumenta EU sledeće generacije 9,4 milijarde evra.

Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

- Ovo je uspeh bez presedana. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva - rekao je Plenković.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vosa

    Koliko nam daje Rusija?

  • Srb

    Neka njima pare,mi ćemo sačuvati Kosovo.Isplatila se naša borba i žrtva.Živeo Vučić!!!

  • Seep

    E zao mi engleza nece dobiti nista

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke