• 51
 ≫ 

5 novih mera za srpsku privredu: Moratorijum, porezi, minimalac...

 ≫ 

"Država ima dovoljno sredstava da "sipa", i to direktno, još novca privredi"

 • 51
Srbija grafikon rasta novac pare

Foto: Shutterstock

Država će za jul i avgust za preduzetnike i sve radnike mikro, malih i srednjih preduzeća isplatiti 60 odsto od minimalca, odložiće za još mesec dana plaćenje poreza i doprinosa i pokreće novi projekat "Moja prva plata".

To je, kao mere novog paketa podrške privredi u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija virusa korona najavio večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Još dva minimalca (60 odsto)

Osim minimalca za jul i avgust, po 60 odsto od minimalca za radnike, država će odložiti najmanje još jedan mesec plaćanje poreza i doprnosa, iako će to, ističe Vučić, državu koštati 300 miliona evra.

- U naredna dva meseca, za jul i avgust, daćemo po 60 odsto minimalca za hrabre preduzetnike, mikropreduzeća, mala preduzeća, srednja preduzeća, za sve njihove radnike. Ne zato što nisu radili. Radili su. Hoćemo dodatno finansijski da pomognemo. Od frizera, obućara, do ljudi koji imaju svoje privatne kompanije za proizvodnju nameštaja. To je najšira mera, fantastična mera, velika mera - rekao je Vučić.

 

Odlaganje poreza i doprinosa

Predsednik Srbije je istakao da će za još jedan mesec biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa.

- Pokušaćemo i još jedan mesec, ali ne mogu da obećam. To je važno za ugostitelje i turističke agencije - povukao je on.

 

Projekat "Moja prva plata"

Projekat koji je najavljen ranije, uskoro kreće, a reč je o projektu "Moja prva plata", koji podrazumeva da će država devet meseci plaćati preduzetniku 20. 000 dinara za zapošljavanje jednog srednjoškolca, a fakultetski obrazovanog 24. 000 dinara.

 

Moratorijum na otplatu kredita

Kao što je Telegraf Biznis prvi pisao, ostavljena je mogućnost bankama da sprovedu produžetak moratorijuma na kredite.

Vučić je konkretno kazao i da je sa guvernerkom NBS Jorgovankom Tabaković razgovarao o dodatnom moratorijumu na kredite pod određenim uslovima, kako za pojedince, tako i za preduzeća, bar za još dva meseca.

- Razgovaraću sa Jorgovankom i ona će izaći u naredna dva dana sa dodatnom merom moratorijuma na plaćanje kredita kako za pojedince, tako i za preduzeća. Bar na još dva meseca - zaključio je Vučić.

 

"Imamo dovoljno da sipamo"

Ističe da država ima dovoljno sredstava da "sipa", i to direktno, još novca privredi, kako bi osnažila domaću privredu, a naročito preduzetnike od frizera, obućara do proizvođača nameštaja.

Vučić ističe da je cilj države da ne pređe nivo javnog duga 60 ili 61 odsto od BDP-a i dodao da su ove mere donete tako da ne ugroze naš javni dug.

Naveo je da Srbija "drži" stopu javnog duga na 57,2 odsto BDP-a, dok je ukazuje javni dug Francuske 113 odsto BDP-a, Španije 116 odsto, Grčke 210 odsto, a Italije 156 odsto.

Podsetio je da je država od početka krize sa virusom korona razmišljala o ekonomiji i da je na vreme donela mere pomoći privredi i ukazao da je samo preko garantnih šema država isplatila milijardu i 360 miliona evra za 12. 000 preduzeća.

Istakao je da se to pokazalo kao dobra mera, jer je podigla domaći PDV i akzice.

- PDV vam je kao krvotok i srce, a akcize su vam ostali organi koji napajaju to - rekao je Vučić.

Preko Fonda za razvoj je, kaže on, odobren je 1. 171 kredit u vrednosti od oko 65 miliona evra.

Video: Telegraf anketa: Da li biste podigli kredit za opremanje stana!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Neutron

  22. jul 2020 | 22:45

  Samo tako, dajte onima sto vec imaju i previse, znam ih dosta koji su radili i kad nisu ni smeli, vecina i na crno, poznanici nasi, pa cak i rodbina koji na crno prodaju robu ne kucaju racun i jos od drzave dobili 180 hiljada i sad ce jos, pa malo li je...a sto se pare ne uplate za neku bolesnu decu da se izleci, zasto se ne pomogne nekoj porodici u teskim uslovima, zasto drzava ne misli na ugrozene, mozda neki dom da se sagradi i izvedu neka deca na pravi put, da bude savremen...katastrofa od drzave i kome vi dajete pare, sram vas bilo.

  1549
  17

  Podelite komentar

 • Pavle

  22. jul 2020 | 21:55

  A jel ima neka pomoc za nezaposlen, koji nemaju nikakva primanja?

  73
  2

  Podelite komentar

 • zeljko

  22. jul 2020 | 22:55

  bas bi voleo da nam objasni odakle Srbiji jos para kada je samo pre par dana rekao da Srbija nema cup iz koga moze stalno da vadi pare

  53
  6

  Podelite komentar