• 38

Mame i tate rade i posle penzionisanja: Mladi se sve više oslanjaju na roditeljski budžet

U Americi je nekad bilo nezamislivo da deca posle srednje škole i dalje žive s roditeljima, međutim, ni tamo više ne "cvetaju ruže"

  • 38
Nemački jezik danas otvara sva vrata

Ima li pravila? Do koje godine bi mladi trebalo da budu ekonomski samostalni? / Foto: Shutterstock

Izgleda da je neka naša uverenja ipak "pregazilo" vreme: nova istraživanja pokazuju da ekonomska zavisnost dece od roditelja više nije vezana samo za zemlje sa lošijim standardom, iako je u njima svakako izraženija.

Od Amerike do Australije, mladi su sve manje raspoloženi da sami upravljaju zarađenim novcem ili da, uopšte, rade i doprinose kućnom budžetu. U prvom slučaju, kada saberu sve troškove - shvataju da im ostaje malo novca za lične potrebe, što se mnogima "ne dopada", dok u drugom slučaju naizlazimo na više faktora.

Ili ne mogu da se zaposle, jer posla nema, ili su uslovi loši (što je često i subjektivni osećaj), ili imaju previsoke zahteve za poslodavca - u smislu plate, radnog vremena, odmora.

Ne treba zaboraviti da su mladi sada, zapravo, milenijalci i generacija Z, a dobro je poznato da su njihove potrebe znatno drugačije od onih koje su imali njihovi roditelji. U Aziji je situacija drugačija, što je pre svega odraz kulturoloških razlika, mada globalizacija utiče i na tamošnju omladinu.

Sve u svemu, mnogi mladi danas teže trpe autoritet, žele da izbegnu konvencionalne okvire kao što je radno vreme od 9 do 17 sati, traže plate koje tržište rada ponekad ne može da isprati ili poslodavac, jednostavno, nije voljan da ih plati toliko.

Novac, dinari, novčanik

Da li ste zahtevni prilikom traženja posla? / Foto: Shutterstock

Svako od nas u svom okruženju ima barem jednu mladu osobu koja je stava: "Neću da radim za 300 evra", dok se iste te mlade osobe oslanjaju na roditelje koji su već na izmaku snage, potrebne za naporan osmočasovni rad.

Ipak, kao što smo već pomenuli, situacija nije takva samo u našoj zemlji ili regionu. Sve više mladih ljudi iz celog sveta izbegava da napusti zonu komfora i samostalno zarađuje za život. Pritom, treba istaći da mladi od 30 godina više nisu tako mladi.

Uslovi za odlazak u penziju se konstantno menjaju, naši roditelji će otići u penziju u poznijim godinama nego što je to bio slučaj s našim bakama i dekama, što daje iluzornu predstavu o tome da su još uvek mladi, a da su njihova deca od 30-ak godina još mlađa.

Ko pre napušta porodični dom: muškarci ili žene?

Amerikanci danas češće žive s roditeljima nego pre 50 godina, pokazuje aktuelno istraživanje. Još zanimljivije, porodičnu kuću ređe napuštaju muškarci nego žene, kao i oni koji nisu završili srednju školu ili imaju niska primanja.

Prema podacima američkog popisa stanovništva, procenat odraslih od 25 do 44 godine koji su delili dom sa roditeljima smanjio se sa 12 odsto 1960. na 9 odsto 1980. godine, a zatim se skoro pa udvostručio do 2010. i popeo na 17 procenata.

Procena je da će situacija biti još gora kada prođe korona kriza, koja je razorila svetsku, a posebno američku ekonomiju. Zanimljivo je i ovo:

Deca koja su tokom 1960-ih živela s roditeljima, radila su mnogo napornije i velikim delom doprinosila kućnom budžetu, jer su roditelji često bili mizerno plaćeni, ali deca koja danas žive s roditeljima - oslanjaju se isključivo na primanja oca i majke.

Još jedna studija donosi slične rezultate. Tokom 1980. sa roditeljima je živelo 9 odsto mladih uzrasta od 25 do 29 godina, a 2016. ih je bilo 17,1 odsto. Onih koji imaju između 30 i 34 godine, a žive s roditeljima, pre 40 godina je bilo 3,8%, a pre četiri godine - 7,1 odsto.

Osim toga, veću ekonomsku nezavisnost pokazali su mladi rođeni na selu, nego u velikim gradovima. Na primer, u 2016. godini, u SAD, 50% mladića i 43% devojaka (starosti 20–24 godine) koji žive u glavnim gradovima, nastavili su da žive u svojim porodičnim kućama.

U ruralnim sredinama, samo 42% mladića i 31% mladih žena živelo je kod kuće, u istoj životnoj dobi.

Interesantan je i ovaj podatak od juče: stanovnici Hong Konga, rođeni posle 1997. godine, moraće da donesu potvrdu o tome da ekonomski zavise od roditelja, ako žele da žive u Velikoj Britaniji. Takvih je trenutno oko 3 miliona.

Jedna anketa sprovedena u Americi pokazala je da čak 64 odsto odraslih smatra da deca do 22. godine moraju biti finansijski samostalna, a takvih je samo 24 %. Takođe, većina stanovništva smatra da roditelji mnogo čine za svoju decu, mnogo im olakšavaju, što se kasnije pokaže kao "medveđa usluga".

Da li se slažete s tim?

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paja

    Ja ni svima mladima rekao dodjite u Kanadu..kako kažu ovo je uređena zemlja ali bez dva posla ne mozes da prezivis. Što bi rekli po zakonu je 40radnih sati nedjeljno al gde napravim onih još 40 neznam ni sam.

  • Geras

    To su vam sva ona deca na protestu... Moj komentar neće biti objavljen sigurno jer danas u Srbiji ako. Kažeš istinu ti si mentol....Za današnju decu su isključivo krivi roditelji koji nemaju vremena da decu vaspitavaju i da provode kvalitetno vreme sa njima.... Nasoj deci glavu pune baka Prase i drugi debili koji su se pojavili i apsolutno ništa ne rade sem što se glupiraju i tako zgrcu lovu... Znate li koji je zanat ekstra plaćen kod nas i u svetu.... Varioc.... Na žalost to niko neće... Jer mora da se radi... Svi bi da završe fakultet i da budu ministri po završetku a ako to ne postanu proklinju ovu državi i idu preko gde čiste toalete... Ali kažu da im je bolje

  • Mlada

    Ja radim od 18 godine. Sama zaradjujem svoj dinar. Sama zivim. Za 15 godina koliko vec radim, radila sam u fabrici, kladionici, kockarnici, kaficima, brala maline i kupine, radila u trafici, u hotelu, cistila apartmane... i sa 33 godine imam jedva 2 meseca radnog staza. Toliko o tome...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke