• 6

Vozom od Beograda do Niša 200 km na sat: Radovi dogodine, verovatno kroz kredit

Pruga će se raditi kao što se radi modernizacija pruge od Beograda do granice sa Mađarskom

  • 6
Železnička pruga, šine

Foto: Pixabay.com

Radovi na modernizaciji pruge Beograd-Niš započeće 2021. godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je dodala da će se raditi kao što se radi modernizacija pruge od Beograda do granice sa Mađarskom, za brzinu od 200 kilometara na sat.

Mihajlović je za TV Prva navela da se ta pruga nalazi na železničkom Koridoru 10, koji je važan tranzitni koridor.

Kao što smo završili auto-put, tako sada želimo da imamo i potpuno modernizovanu prugu na istom pravcu, rekla je Mihajlović.

Dodala je da se vrednost radova na tom projektu, na kojem Srbija sarađuje sa kineskom kompanijom CRBC, procenjuje na oko dve milijarde evra.

Kad govorimo o finansiranju, videćemo da li će se gradnja finansirati kroz neku vrstu preferencijalnog kredita, jer inače postoji takva saradnja sa Kinom na infrastrukturnim projektima - dodala je ministarka.

Govoreći o bezbednosti putnih prelaza, Mihajlović je rekla da će oko 10 miliona evra biti uloženo u povećanje bezbednosti upravo u toj oblasti.

- Svaki prelaz je i sada obezbeđen rampama ili obeležen saobraćajnim znacima, ali moramo stalno da apelujemo na ljude da poštuju saobraćajne znake. Nije važno da li ste pešak ili vozite automobil, vodite računa o saobraćajnim znacima, zaustavite se pre prelaza. Tragedija je svaki put kad neko bude i povređen, a kamoli kad neko izgubi život - navela je Mihajlović

Brza pruga Beograd, Novi sad, Infografika

Ilustracija: Nikola Jovanović

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    Odlicno al 200 km/ h je malo, kad bude gotova bice to spora pruga, treba 300 km/h. Neka vrsta uspinjace na Kalemegdanu da a vasarska gondola Ne. Najeftiniji saobracaj je ipak vodeni i sprovodljiv je recni prevoz od Negotina do Banja Luke. Danas kad tehnicki sve moze da se izvede Kinezi imaju znanja i kako Moravom do Soluna.

  • Zeljko

    Da vidimo sta ce pre, gondola, brzi voz, 15 stadiona, 300 fabrika...

  • Dale

    Bravo Vule samo napred.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke