• 22

Kopaće se litijum u Srbiji: Rio Tinto odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za Jadar

Rio tinto odobrio finansiranje Studije izvodljivosti za Jadar

  • 22

Kompanija Rio Tinto je odobrila je dodatno ulaganje od gotovo 200 miliona američkih dolara za dalji razvoj litijum-bor projekta "Jadar" u Srbiji.

Ovim sredstvima će se primarno finansirati izrada Studije izvodljivosti, uključujući završetak detaljnih inženjerskih planova, otkup zemljišta i ishodovanje neophodnih dozvola do kraja 2021. godine u skladu sa rasporedom projekata, piše u saopštenju koje je dostavljeno našem portalu.

Izvršni direktor Rio Tinta za energiju i minerale Bold Batar rekao je da portfolio projekata litijuma kompanije "Rio Tinto" predstavlja važan deo vizije da se iskoristie prilike koje se javljaju u sklopu tranzicije u budućnost sa niskim udelom ugljenika.

- Radujemo se što ćemo blisko sarađivati sa Vladom Republike Srbije tokom sledećih osamnaest meseci dok budemo razvijali i potvrđivali svoje razumevanje projekta do tačke kada možemo da tražimo konačnu odluku o investiranju od strane Odbora direktora Rio Tinta - izjavio je Batar.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, naglasila da je nastavak njihovog poslovanja na projektu „Jadar“, kod Loznice, od izuzetne važnosti za Srbiju, posebno u vreme pandemije korona virusa sa kojom se suočava čitav svet.

Ona je istakla značaj usvajanja prethodne Studije opravdanosti projekta u nastavku projekta, istakavši da je to dobra vest ne samo za Vladu Srbije, koja neposredno sarađuje sa Rio Tintom, već i za lokalnu zajednicu s obzirom na to da je na projektu angažovan veliki broj ljudi.

Ležište "Jadar" ima visokokvalitetnu mineralizaciju bora i litijuma koja podržava dug životni vek operacije i spada u red onih sa najnižim operativnim troškovima za oba proizvoda.

Jedinstveni mineral jadarit otkriven je 2004. godine blizu grada Loznice u zapadnoj Srbiji od strane geologa kompanije "Rio Tinto".

Kompanija je završila detaljna geološka istraživanja ležišta u februaru 2020. godine.

Rezultati programa bušenja se sada obrađuju u sklopu izrade naredne verzije geološkog modela.

Ovo ažuriranje olakšaće deklarisanje rezervi po JORC-u u sklopu izrade Studije izvodljivosti i za podnošenje Elaborata o rezervama u skladu sa propisima Republike Srbije, kojima se reguliše oblast geoloških istraživanja i rudarstva.

Izgradnja projekta uključuje podzemni rudnik, industrijsko postrojenje za preradu meneralne sirovine i svu pripadajuću infrastrukturu.

Projekat ima potencijal da obezbedi značajne količine svetske tražnje ka krajnjim industrijskim proizvodima za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

Paralelno sa tim, "Rio Tinto" je takođe započeo rad na puštanju u pogon demo postrojenja za proizvodnju litijuma u Sjedinjenim Američkim Državama, putem koje će se ekstrakovati litijum iz rudarskog otpada rudnika Boron u Kaliforniji.

To postrojenje potencijalno može proizvesti 10 tona litijum-karbonata godišnje, koji se koristi za baterije za električna vozila i elektro-aparate za široku potrošnju.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvoali su i ministar rudarstva i energetike Aleksnar Antić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Podsetimo, naša ekipa prva je posetila nalazišta litijuma kod Loznice.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    kad zavrse sa litijumom neka predju na "otkup"(sta god to bilo) zemljista pa nek vade uranijum trebace im da nas ponovo rokaju nasi prijatelji..

  • Voja

    Jad i jadnici kad kuća ostane bez para tad se sve daje u bescenje, ova srbija je odškojovala toliko stručnjaka koji ničemu ne vrede osnovnu sirovinu blato nisu znali da prerade i plasiraju svetu a neki vajni stručnjaci ali su dobri u rasprodaji državnix resursa šta oni da izmisle kad su drugi za njix izmišljali njihovo je da rasprodaju a za uzvrat traže od naroda da budu strpljivi biće bolje i to tako traje još od vremena radja domanovića

  • George

    Ja bio kod nekog kostolomca u tom kraju (selo nedeljice) pre jedno 15 godina,šta mi on onda napriča...kuća mu nije ni omalterena,kaze celo to selo a i okolna sela čekaju da neko sve kupi za ogromne pare i da se isele kaze on,tada bi za okućnicu dobio da moze u Beogradu nekoliko stanova da kupi,jedan njemu a ostale da iznajmi i da uziva.Eto tako meštani tih okolnih sela oko Loznice se nadaju...i prizeljkuju...(ne svi naravno,ne misle svi da će im s neba pasti).Šta vi mislite?da li će im se zelje ostvariti?da li će da pretekne i njima pored ostalih koji će da skidaju kajmak?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke