• 3

Gigant rešio da smanji cenu automobila, a zbog toga se odlučio na krajnje neobičan potez

Pežo u ovakvim stvarima već ima iskustva, budući da je francuski proizvođač pre nekoliko godina preselio svoje sedište iz najčuvenije pariske avenije na periferiju grada

  • 3
Peugeot 308 2021

Foto: Peugeot

Da bi pojeftinila svoja vozila, francuska kompanije Pežo (Peugeot), osnovana davne 1896. godine, odlučila se na krajnje neobičan potez. Da li je to način da pobije konkurenciju i istakne se kod kupaca?

Ipak, kako bi postigli nižu cenu kola, moraju negde da "uštinu" budžet, a rešenje vide u rezanju troškova vezanih za radni prostor i prodajnu, odnosno dobavljačku mrežu.

Takođe, šef Pežoa smatra da budućnost auto-industrije leži u e-vozilima, te da bi takva vrsta automobila mogla biti pristupačnija širem krugu kupaca.

"Financial Times" piše da proizvođači automobila nemaju mnogo izbora, već da moraju da povlače radikalne poteze kako bi cena njihovih e-automobila bila konkurentna.

Iz kompanije navode i da "prevazilaženje jaza između troškova razvoja e-vozila i njihove profitabilne prodaje (što je trenutno moguće jedino uz subvencije) - mora biti prvi prioritet ove industrije".

Pežo u ovakvim stvarima već ima iskustva, budući da je francuski proizvođač pre nekoliko godina preselio svoje sedište iz najčuvenije pariske avenije Champs-Elysees na periferiju grada. Osim toga, i kod njih je zaživeo rad od kuće, pa će svi koji mogu - nastaviti da rade tako, što je ušteda za kompaniju.

- Značajno ćemo smanjiti nekretninski portfelj. To će značiti dobrobit za zaposlene. Trošiće manje novca na prevoz, a imaće i bolji balans između privatnog i poslovnog života - kaže izvršni direktor Tavares.

Njegova razmišljanja su uzeta u obzir nakon što je grupacija PSA objavila polugodišnju dobit od 595 miliona evra, uprkos očekivanjima analitičara da će otići u ponor zbog cele trenutne situacije.

Kao i svi proizvođači koji posluju u Evropi ili Kini, i PSA osnažuje "električne kapacitete", nadajući se skoku potražnje kroz nekoliko godina.

Video: Vasić: Bankama rok tri dana da na internet stranicama postave ponudu za moratorijum

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joca

    31. jul 2020 | 14:05

    Obozavam Peugoet, bas sam ga pre neki dan vozio kod unirent-a, svakako dobar potez u ovoj krizi, autoindustrija je na kolenima.

  • Jagodinac

    31. jul 2020 | 17:38

    Dajte malo povoljnosti da moze da kupim 308benzinac da bude oko 11 do 12 hilj

  • Sasa

    1. avgust 2020 | 00:18

    Dace Bog da budu jeftiniji i od opela i od citroen a, posto sam sledeće godine ili COMBO ILI BERLINGO, naravno automatik. Svidja mi se rifter ali je cena bas bas jaka.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>