• 86
 ≫ 

Brnabić: Beležimo fantastične rezultate na polju ekonomije u ovim okolnostima

 ≫ 

Predsednica Vlade sazvala je konferenciju za medije kako bi saopštila najnovije podatke o makroekonomskim pokazateljima u našoj zemlji

  • 86

Predsednica Vlade Ana Brnabić, poručila je da je, da u izuzetno teškim okolnostima za ekonomiju u svetu, Srbija u junu imala blagi privredni rast od 0,1 odsto i time, prema procenama Ministarstva finansija, završila drugi kvartal sa minusom od 6,5 odsto našeg BDP-a, što je fantastičan rezultat.

- S obzirom da smo u prvom kvartalu imali rast, ovoje fantastičan rezultat. U ovakvim okolnostima u čitavom svetu, kada padaju i dvocifrenim procentima i najjače ekonomije, ovo je nešto čime moramo da se ponosimo - rekla je premijerka.

Kako je dodala, kasno sinoć su stigli podaci od Ministarstva finansija o tome kako je BDP Srbije prošao u junu. Rezultati su, kak je rekla dobri, mnogo bolji od očekivanih, te misli da je to "velika stvar i za privredu i za građane Srbije".

- Čestitam i građanima i privrednicima u Srbiji. Vlada će uvek biti na usluzi i privredi i građanima. Ova godina je takva da su nam potrebne ovako dobre vesti - kazala je Brnabić.

- Druga smo rastuća ekonomija u Srbiji, a samo je Litvanija bolja od Srbije i to je nešto čime svi treba da se ponosimo - izjavila je premijerka.

Podsetila je da u Srbiji nije bilo otkazivanja nijedne strane investicije i najavila da će u septembru biti položen kamen temeljac za još neke pogone i da Srbija nastalvja sa najznačajnijim projektima putne i železničke infrastrukture.

BEOGRAD BRNABIC KZN

SLOBODAN MILJEVIC

- Procenat zaposlenih povećan je za 1,6 odsto, a prema anketi koju je sprovela Privredna komora Srbije, čak 94 odsto anketiranih kompanija ne planira smanjenje zapošljavanja u trećem kvartalu, uz dodatne mere podsticaja. U drugom kvartalu 2020. godine 72 odsto anketiranih firmi ostavrilo je povećan ili isti obim investicija, gotovo 56 odsto planira investicije u trećem kvartalu, a čak 65 odsto planira veći obim investicija u trećem kvartalu ove godine u odnosu na drugi kvartal - izjavila je Brnabić.

Navela je da u tom smislu i država ima dodatne programe podrške na kojima se radi, uključujući program “Moja prva plata”, dodatne prekvalifikacije, izgradnju regionalnih trenitng cenatara umesto centara za obuke, kao i prošisrenje obuhvsta reforme sezonskog zapošljavanja za koju kaže da je dala odlične rezultate u poljoprivredi.

Tako je u planu, dodaje, da reforma sezonskog zapošljavanja obuhvati ugostiteljstvo i turizam, građevinu i neke druge sektore.

"Predviđali smo pad 1,8%, sad očekujemo nulti rast"

 

Premijerka je izjavila da su strani investitori pokazali ogromno poverenje u Srbiju u uslovima kovid krize, da niko od njih nije otkazao ulaganja, i najavila dogovore sa njima o važnim pogonima za našu zemlju već u septembru-oktobru.

Rekla je da svi indikatori koje imamo u prvom polugoduštu, u kojem je ostvaren minimalan pad bruto domaćeg proizvoda od 0,9 posto, govore da ćemo imati bolji rezultat, da nećemo dalje pada ali ni rasti, te da bi rast BDP-a mogao da bude oko nule što bi bio veliki uspeh.

Podsetila je pri tome da je u ranijim procenama vlada predviđala pad za celu godinu od 1,8 odsto, a Međunarodni monetarni fond od 3,0 procenta, što je daleko najmanja projekcija pada te institucije u odnosu na procene za ostale zemlje sveta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • trkac

    2. avgust 2020 | 12:35

    Da li mi zivimo u istoj drzavi? Mislim da ne.

  • Rade

    2. avgust 2020 | 12:34

    Koje bre Ekonomije??? Koliko ima čisto SRPSKIH FIRMI??? Ako ima koja to uspešno radi???!!!

  • Maja

    2. avgust 2020 | 12:33

    O cemu prica ova,o kakvoj ekonomiji prodadose sve sto je moglo pa mi smo kolonija

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>