• 2

Kako Kinezi varaju EU: Umesto čelika šalju "otporno na koroziju", izbegli antidamping carine

Antidampinške mere za rezultat imale pad tog uvoza gotovo na nulu

  • 2
Hrvatskoj potrebni građevinski radnici i zidari

Foto: Shutterstock

Evropska komisija je proširila je primenu antidamping carina na uvoz još nekih kineskih proizvoda od nerđajućeg čelika kako bi sprečila proizvođače da pomoću malih modifikacija materijala koji izvoze izbegavaju postojeće tarife, javlja Rojters.

Evropska unija je u februaru 2018. uvela kaznene carine u rasponu između 17,2 i 27,9 procenata na uvoz određenih vrsta nerđajućg čelika iz Kine kako bi zaštitila domaće proizvođače od, kako tvrdi, nefer niskih cena.

Komisija je navela da su antidampinške mere za rezultat imale pad tog uvoza gotovo na nulu, ali da je istovremeno uvoz ostalih proizvoda otpornih na koroziju porastao na oko milion tona, odnosno na 650 miliona evra godišnje, te da je u novembru 2019. pokrenula istragu s tim u vezi.

Na proširenoj listi za antidamping carine sada se nalaze i proizvodi od nerđajućeg čelika koji su modifikovani oblaganjem ili premazivanjem magnezijumom, jednom legurom sa silicijumom, dodatnim površinskim tretmanima ili neznatno izmenjenim sastavom elemenata.

Proširenje antidampinških carina odnosiće se na sve kineske izvoznike, uz izuzeće jedne kompanije koja sarađuje, saopštila je Komisija, ali nije navela o kojoj je kompaniji reč.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гунвалд

    5. avgust 2020 | 17:16

    Ето то је право лице лицемера који се наводно боре за тржишну економију.

  • Перагеније

    5. avgust 2020 | 20:26

    Да је обрнуто, за Кину би било речено да не поштује људска права и јпш штошта. Такав је Запад - пропише правила, а кад почну да губе, буне се и одустају од свих "својих" начела.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>