• 7
 ≫ 

Antić: Rudarstvo je najdinamičniji deo naše ekonomije. Mladi rudari - to je budućnost

 ≫ 

Rudarski sektor u Srbiji, u situaciji kada se čitav svet susreće sa velikim izazovima zbog pandemije korona virusa, uspeo da se održi čvrsto "obema nogama"

 • 7
Antić, rudari

Foto: Ministarstvo energetike

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić čestitao je danas svim rudarima 6. avgust, Dan rudara i poručio da rudarstvo u ovom trenutku predstavlja jedan od najdinamičnijih delova ukupne ekonomije, te izrazio zadovoljstvo rezultatima strateškog partnerstva sa kineskim partnerima u Ziđin Boru.

Antić je na obeležavanju Dana rudara u kompaniji Ziđin u Boru rekao da je rudarski sektor u Srbiji, u situaciji kada se čitav svet susreće sa velikim izazovima zbog pandemije korona virusa, uspeo da se održi čvrsto "obema nogama" na zemlji i nastavio je da beleži izuzetne rezultate.

"Rudarstvo je u prvih šest meseci ove godine imalo rast u proizvodnji sa 3,8 odsto, poseban doprinos je, pre svega, ekpsloatacija metala sa više od 20 odsto i u tom odličnom rezultatu upravo Ziđin Bor, naše strateško partnerstvo ovde u Boru, dao je ključni doprinos“, rekao je Antić.

Zahvalio je kineskim partnerima na impresivnim proizvodnim rezultati koji govore da će se svi planovi koji su deo investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara zaista i ostvariti, te naglasio da je rudarstvo u ovom tenutku nastavlja da napreduje i da se razvija.

"Imamo gotovo 29.000 zaposlenih u rudarskom sektoru, što je 11,9 odsto nego u istom periodu prošle godine. To je dokaz da se rudarska industrija i rudarski biznis u Srbiji razvija“, rekao je Antić i naglasio da će to i nadalje biti jedan od prioriteta.

Za Srbiju je naveo da je regionalno najjača rudarska industrija, da je deo i svetske mape, te da je prepoznata kao jedna od najtraktivnijih rudarskih destinacija sa ogromnim rudarskim potencijalom.

"U ovom tenutku imamo gotovo 175 istražnih polja na kojima radi veliki broj domaćih, ali i stranih kompanija sa dobrim rezultatima koji pokazuju jedan značajan potencijal", kaže Antić.

Naveo je da je u 2019. bilo 140 miliona dolara investicija u istraživanje i da je to najbolji dokaza da u vremenu pred nama možemo očekivati još bolje rezultate u rudarstvu, te naglasio da je to pozivnica i mladim ljudima da rudarski sektor predstavlja i njihovu budućnost.

U 2019. smo, kaže, imali više od 400 miliona dolara investicija u eksploataciju i da je to bila odskočna daska za dobre rezultate koji se postižu i u 2020, u složenim okolnostima.

Naglasio je da će Vlada Srbije snazno podržati sve investicione programe i cikluse i biće snažan garant svima da će rudarstvo u Srbiji biti moderno, uz poštovanje najviših standarda iz oblasti zaštite na radu i ekoloških standarda.

"Moderno rudarstvo, zeleno rudarstvo, rudarstvo u funkciji budućeg razvoja, to su naši prioriteti", poručio je ministar.

Naveo je da Srbija raspolaže velikim kapacitetima i potencijalima, pogotovo u Istocnoj Srbiji, borskom regionu sa svime što radi Ziđin, uključujući i nalažište Čukaru Peki, te da se otvaranje tog rudnika očekuje 2021. godine.

Naveo je i potencijale u Zapadnoj Srbiji, rad kompanije Rio Tinto na području Jadra i rude jadarit za koju kaže da je jedna od naših odskočnih dasaka koje će pomoći da lansiramo našu ekonomiju u jednom potpuno novom smeru.

Antić, rudari

Foto: Ministarstvo energetike

Zahvalio je svim rudarima na njihovom značajnom doprinosu rastu ekonomije, uključujući i rudare Kolubare i Kostolca koji su, kaže, obezbedili energertsku stabilnost zemlje, i koji beleže izuzetno dobre rezultate u proizvodnji uglja.

Naglasio je da strateško parnetstvo sa Ziđinom pokazuje kao izuzetno uspešno za Srbiju.

"Činjenica da danas imamo gotovo 5.500 zaposlenih u okviru Ziđin Bora, više od 10 odsto nego što imali 2018, čcinjenica da je danas prosečna zarada na nivou kompanije Ziđin 92.000 dinara, gotovo 35 odsto veća nego 2018, govore da smo dobili jednog stabilnog, snažnog, strateškog partnera koji ulaže u budućnost i ljude. Izuzetno sam ponosan i zadovoljan tim rezultatima", kaže Antić.

Izuzetno je, navodi, zadovoljan rezultatima koji govore o tome da se dramatično povećala bezbednost na radu i zaštita na radu, da su rezultati u toj oblasti zaista impresivni.

"Prozvodni rezultati su fantastični. Za prvih šest meseseci otkrivka je povećana 97 odsto, vlažna ruda je povećana za više od 16 odsto, katodni bakar iz sopstvenog koncentrata za više od 18 odsto. To su impresivni proizvodni rezultati koji govore da će se svi planovi koje imamo, koji su deo našeg investicionog ciklusa vrednog 1,26 milijardi dolara, zaista i ostvariti", poručio je Antić.

Pozvao je kineske partnere da nastave sa snažnim investicijama i da realizuju zajedničke planove i kada je ekologija u pitanju.

"Znam da su oni suočeni sa nasleđenim ekoloških problemima, znam da su apsolutno posovećeni rešavanju th problema i želim da im još jednom dam podsticaj da te projekte vezane za ekologiju i kvalitet vazduha u Boru do kraj ispune i da im oni budu na nivou prvih prioriteta“, rekao je Antić.

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Hs

  6. avgust 2020 | 17:39

  Zsposli sina neka radi kao rudar ako je tako dobro

  60
  0

  Podelite komentar

 • Igor

  6. avgust 2020 | 17:45

  Neka ide doticni pa neka kopa za nadnicu,a mladi neka se skoluju i neka nadju pristojan posao.

  47
  0

  Podelite komentar

 • mihailovic

  6. avgust 2020 | 18:12

  Antiću,presvucite se ,skinite odelo,napustite ministarsko mesto,kramp u ruke pa kopajte do penzije a mlade pustite da vas zamene na ministarkom polozaju jer mladi trebaju da uredjuju drzavu.Vase vreme je proslo ipak do penzije posot je rudarstvo buducnost Srbije pa kopajte Antiću do penzije bicete zdraviji...

  6
  0

  Podelite komentar