• 0

Rekordni broj ljudi na birou u Americi, ali je u julu otvoreno novih 1,8 miliona radnih mesta

Nakon milionskih cifara korišćenih u negativnom kontekstu, u poslednjih nekoliko meseci, došlo je vreme da američka ekonomija polako ozdravlja

  • 0
U prvih šest meseci 2020. zaposleno je 12.039 lica

Foto: Shutterstock

Pre nekoliko dana smo pisali da se u nedelji, koja je završila 1. avgusta, za novčanu nadoknadu na osnovu nezaposlenosti prijavilo još 1,4 miliona Amerikanaca. Bilo ih je ukupno 55 miliona bez posla.

Ipak, svakim danom američka ekonomija se oporavlja, pa je tako najnovija vest da je otvoreno 1,8 miliona radnih mesta. Ovaj podatak je iznelo Ministarstvo rada i odnosi se na jul. Sedmi mesec je, doduše, "podbacio" u odnosu na jun, kada je bilo otvoreno 2,75 miliona radnih pozicija.

Stopa nezaposlenosti u SAD je prošlog meseca neznatno pala, i sada iznosi 10,2 posto, ali se situacija popravlja. U julu je bez posla u Americi bilo 16,3 miliona Amerikanaca, odnosno za 1,4 miliona manje nego u junu. Inače, broj otvorenih radnih mesta u junu je najveći još od 1939. godine.

Privatni sektor je u julu otvorio ukupno 1,46 miliona radnih mesta, a državne službe - tek oko 301 hiljadu. Najviše zapošljavanja bilo je u oblastima zabave i ugostiteljstva, budući da one polako oživljavaju nakon karantina, zatim u maloprodaji, zdravstvu i sektoru profesionalnih i poslovnih usluga.

Izveštaj pokazuje da je prosečna satnica u julu ostala nepromenjena u odnosu na jun, i iznosila je 29,39 dolara.

Video: Za ovih 10 zanimanja vam ne treba fakultet, a može lepo da se zaradi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>