Ova jela su stara koliko i sam Istanbul: 3 restorana, za svačiji džep, koja obaraju s nogu
U njima ćete pronaći vrhunske specijalitete za maskimum 53 evra. Reč je o turskim nacionalnim jelima, spremanim na moderan način

Foto: Pixabay
Nacionalna kuhinja je jedno od obeležja svake kulture, posebno kada je ona stara mnogo vekova. Turska je napravila "brend" od svojih kulinarskih specijaliteta, a sve je više restorana koji kombinuju tradiciju i moderne recepte i tehnike.
Jedan od najatraktivnijih restorana je "Turk", koji se nalazi na padini brda u okrugu Bemonti. Šef kuhinje Fatih Tutak je radio po celom svetu, od Tokija do Kopenhagena, a onda je rešio da se vrati kući.
U Aziji je stvorio specijalno jelo pod nazivom "Od moje mame", a reč je o turskim knedlama koje se inače zovu manti. Ovo jelo je maltene staro koliko i sam Istanbul.
- Želeo sam da omirišem, dotaknem i osetim pravu Tursku, da ona postane deo ljudi - kaže ovaj talentovani kuvar, koji sprema klasična nacionalna jela, na savremen način. U njegovoj kuhinji uglavnom dominiraju beli luk, pirinač, dagnje, lignje, zatim krompir, spanać.
Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 53 dolara.

Turske knedle / Foto: Shutterstock
"Aman da Bravo" je još restoran koji vodi računa o turskoj tradiciji, a nalazi se u okrugu Resitpasa, u kojem pretežno živi radnička klasa. Po enterijeru je skromniji od mesta "Turk", ali nudi jednako kvalitetna jela. Specijalitet kuće su pečurke s pasuljem i sosom od kozjeg sira.
View this post on InstagramVisne & Cikolata ~ Bizce Foret Noire ➕ cikolatali Beze ☑️
A post shared by Aman da Bravo Bistronomique (@amandabravoistanbul) on
Takođe, na meniju se može naći pečeni karfiol s mlevenom govedinom i jogurtom. Preporučeni dezert je mus od čokolade s višnjama i mlevenim lešnicima.
Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 33 dolara.
"Alaf 2Tek" je smešten u elegantnom kvartu Kuruçeşme. Reklamira se kao gastro bar, a otvoren je krajem juna 2019. godine. Posebno je fokusiran na kurdsku i jermensku kuhinju, kao i na roštiljsko meso. Ćurka se servira sa svežim lukom i domaćom, kiselom supom. To je dovoljno za početak.
Zatim, tu je lokalni morski jež, preliven maslinovim uljem i peršunom, kao i goveđi jezik koji se služi sa hlebom i salatom od korijandera i paradajza.
Svako jelo je puno istočnjačkih začina, i svako je slasno i pikantno, uključujući i jagnjeća crevca sa slatkim hlebom.
Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 17 dolara.
Video: Ambasador Turske: Turska stoji uz Srbiju u ovim teškim trenucima
(Telegraf Biznis)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
nibrS
Od Istanbula su jela starija sigurno... Osmani su promijenili ime gradu koji je postojao mnogo prije njih...
Podelite komentar
Пера
Сваку врсту рачунања,статистике,вођење књига,историје,архитектуре,није могла донети под култура која је дошла на коњима.
Podelite komentar
duci
Sta je srpska kuhinja?
Podelite komentar