• 13

Soros slavi devedeseti rođendan u senci korone: "U najgoroj smo krizi u mom životu"

"Opisao bih ovu krizu kao revolucionarni trenutak"

  • 13
Džordž Soroš

Foto: Flickr/International Monetary Fund/Michael Spilotro

Džordž Soros, poznati milijarder i filantrop koji je juče proslavio 90. rođendan, u intervjuu za Poslovni dnevnik govori o svom životu, filantropiji, ulaganjima, SAD-u i EU, večnoj obveznici…

Soros se u intervjuu osvrnuo i na trenutnu situaciju sada, kad je novi korona virus poremetio život svake osobe na svetu.

- Mi smo u krizi, najgoroj krizi u mom životu posle Drugog svetskog rata. Opisao bih ju je kao revolucionarni trenutak kad je raspon mogućnosti puno veći nego u normalnim vremenima. Ono što je nepojmljivo u normalno vreme postaje ne samo normalno, nego se stvarno događa. Ljudi su dezorijentisani i preplašeni. Rade stvari koje su loše za njih i loše za svet - navodi on.

Na pitanje da li je i sam zbunjen, kaže da je možda nešto manje od većine ljudi. 

- Možda nešto manje od većine ljudi. Razvio sam konceptualni okvir koji me stavlja nešto ispred većine.

Navodi da je Evropa jako ranjiva, više od SAD, ali koristi priliku i da kritikuje Trampa.

Na konstataciju da je EU upravo odobrila 750 milijardi evra fonda za oporavak, navodi da je to tačno i da je napravljen vrlo važan pozitivan korak prema obavezivanju da pozajme novac s tržišta u puno većoj količini nego ikada pre.

- Ali posle toga je nekoliko zemalja, takozvana Štedljiva petorka – Holandija, Austrija, Švedska, Danska i Finska – uspele su da smanje učinkovitost postignutog sporazuma. Tragedija je u tome što su te zemlje u osnovi proevropske, ali su vrlo sebične. I jako su štedljive. I, prvo su dovele do sporazuma koji će se pokazati neodgovarajućim. Smanjenje planova za klimatske promene i politiku obrane posebno je razočaravajuće. Drugo, žele da budu sigurne da se novac pravilno troši. To stvara probleme južnim zemljama koje su najjače pogođene virusom - navodi između ostalog Soros.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke