• 0

U oglasima tražnja za neimarima: Ali ove godine po prvi put nema posla za kuvare i konobare u Srbiji

"Ove godine zbog zatvorenih granica i velikog udara na sektor turizma, ti oglasi su izostali"

  • 0
Pivo, maska, konobar, piće, alkohol, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Od izlaska naše zemlje iz vanrednog stanja tržište rada u Srbiji se lagano oporavlja pa se broj oglasa za posao u junu vratio na isti nivo iz aprila ali je trenutno ponuda poslova manja što je, kažu za u Infostudu, uobičajeno za letnje mesece i period godišnjih odmora.

Ako se posmatraju statistički podaci pre početka pandemije i uvođenja vanrednog stanja, na sajtu ove kompanije dnevno je bilo aktivno oko 3.000 oglasa za posao.

Po uvođenju vandrenog stanja i zamaha pandemije, u aprilu je broj oglasa pao za čak 75 odsto i tada je tržište rada stalo, objašnjava Miloš Turinski iz Infostuda.

- Oblasti koje su tada pretrpele najveću štetu su svakako na prvom mestu ugostiteljstvo i turizam, potom trgovine/prodaje, koja se ne odnosi na prodaju životnih namirnica, i sektor transporta ljudi -

Međutim, dodaje, po izlasku iz vanrednog stanja i tržište rada krenulo je sa oporavkom.

- U našoj zemlji je takva situacija da je sektor trgovine i prodaje najtraženiji kako od strane ponude poslodavaca, tako i sa strane potražnje kandidata - kaže Turinski.

Broj oglasa u junu se vratio na preko tri hiljade dnevno aktivnih otvorenih pozicija.

- Međutim, sad smo u letnjim mesecima kad je ta ponuda standardno manja za ovaj period zbog godišnjih odmora - kaže Turinski.

Zanimljivo je, dodaje, da su zanati bili vrlo tražena oblast, čak za mnoge pozicije i deficitarno zanimanje.

Pre pandemije pozicije koje su tu bile najtraženije su se odnosile na oblast ugostiteljstva i oblast nege lepote.

- Sada je situacija malo drugačija, jer smo svesni da ugostitelji svoj posao zbog manjeg obima mogu da obavljaju sa starim kadrovima, te nisu u tolikoj potrazi za novim. S druge strane ni frizeri, manikiri, pedikiri, nemaju toliko posla zbog manjka proslava i većih okupljanja - objašnjava Turinski.

Zanati koji su sada izbili u prvi plan su majstori i građevinski radnici te je potražnja za njima povećana.

Kada se svi brojevi saberu i oduzmu, u poređenju sa prethodnom godinom, najviše nedostaje oglasa u kojima se traže sezonci, pre svega konobari i kuvari koji su prethodnih godina bili traženi za rad u inostranstvu tokom turističke sezone.

- Ove godine zbog zatvorenih granica i velikog udara na sektor turizma, ti oglasi su izostali - rekao je Turinski.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke