• 4
 ≫ 

Od danas prijave za projekat "Moja prva plata": Država daje 20.000 dinara za zarade

 ≫ 

Danas počinje prijavljivanje poslodavaca za program Moja prva plata

 • 4
Posao, Laptop, Papir

Foto: Pixabay

Od danas poslodavci u Srbiji mogu da se prijave za program "Moja prva plata".

Vlada Srbije izdvojila je više od dve milijarde dinara za program koji će obuhvatiti stručno osposobljavanje 10.000 mladih do 30 godina u kompanijama na konkretnim radnim mestima, a koji sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i eUpravu i PKS.

Programom se daje mogućnost mladima bez radnog iskustva da obave praksu na poslovima kod poslodavca u cilju sticanja znanja, veština i kompetencija za rad i na taj način povećaju svoje mogućnosti za zapošljavanje.

U PKS su ranije rekli da se očekuje veliko interesovanje i poslodavaca i mladih.

U okviru programa devetomesečnog osposobljavanja u kompanijama država je mladima obezbedila mesečnu naknadu u iznosu od 20.000 dinara za one koji konkurišu sa stečenim srednjim obrazovanjem, odnosno 24.000 dinara mesečno za mlade sa visokim obrazovanjem, a pokriće i određene troškove za slučaj povrede na radu ili profesionalne bolesti.

Postoji mogućnost da i poslodavci daju određene naknade mladima, kada prepoznaju da su među kadrovima koje su odabrali za stručno osposobljavanje oni koji će odgovoriti njihovim potrebama.

Poslodavaci će moći da se prijave za program preko sajta Moja prva plata do 25. septembra, gde će unositi opis radnih pozicija, poslova, radnih zadataka i ostale uslove koje očekuju da kandidat koji je zainteresovan da kod njih obavlja stručno osposobljavanje ispuni.

Mladi, odnosno kandidati koji žele da se osposobljavaju u kompanijama, mogu da se prijave od 1. do 15. oktobra preko aplikacije koju kreira Kancelarija za IT i eUpravu u saranđi sa PKS, Nacionalnom službom za zapošljavanje, uz podršku Ministarstva finansija i Vlade, dok će se od 1. novembra obavljati povezivanje kandidata i poslodavaca koji su oglasilili radne pozicije.

Kako je Telegraf Biznis ranije pisao, brojne firme iz raznih sfera poslovanja zainteresovane su za ovaj program. Ovim kompanijama su potrebni šivači, modelari, automehaničari... Opširnije pročitajte na ovom linku.

Video: Radnici koji će raditi od kuće do 2021. godine ili - zauvek?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Nina

  17. avgust 2020 | 09:39

  Znači završen fakultet vredi samo 4000din više u odnosu na završenu srednju školu. Sram vas bilo.

  12
  1

  Podelite komentar

 • Hggf

  17. avgust 2020 | 09:47

  Koja po redu prva sansa.. To samo pokazuje stanje u zemlji... Stariji od 30 ne treba da jedu a mladji ako nisu uz politicku stranku da se naviknu na rad u zemlji treceg sveta.... Da stvaraju porodicu sa 20-24000 din. Dakle pretvaraju nas u robove

  10
  1

  Podelite komentar

 • Chance

  17. avgust 2020 | 09:36

  Bas lepo sto diskriminisu i imaju ogranicenje na osobe do 30 godina. A opste je poznato da ima i starijih koji nemaju posao, a neki ni staz, jer ih niko ne prijavljuje.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>