• 6

Bili su motor Evrope i jedna od najbrže rastućih ekonomija, sada su potonuli u recesiju

Poljaci su uspeli da izbegnu recesiju u poslednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi pre 10 godina.

 • 6
poljska

Foto: Pixabay

Poljska, najveća ekonomija među članicama EU iz srednje i istočne Evrope, prema prvoj proceni poljskih statističara, našla se u prvoj krizi od pada komunizma na prelazu 1980-ih i 1990-ih.

Nakon 0,4 posto tromesecnog pada u prvom kvartalu, poljski BDP smanjio se za 8,9 posto u drugom tromesečju.

Poljska koja ima gotovo 38 miliona stanovnika, smatra se jednom od najbrže rastućih ekonomija u EU i jednim od njenih ekonomskih motora, a izbegla je recesiju u poslednjoj velikoj finansijskoj i ekonomskoj krizi pre 10 godina.

Relativno veliko domaće tržište, liberalna ekonomska politika, milijarde evra kohezijskog finansiranja i efekti zatvaranja još značajnog razvojnog jaza iza proseka EU pokreću poljsku ekonomiju, ali korona kriza zaustavila je ovaj pozitivni trend.

Dva uzastopna tromjesecja s padom BDP-a znaci da se Poljska našla u prvoj recesiji od prelaska iz komunizma u demokratiju i tržišnu ekonomiju. U godišnjem poređenju, BDP je u drugom kvartalu ove godine smanjen za 7,9 posto, nakon što je u prva tri meseca bio 1,7 posto viši.

Poljska, mladi srecni ljudi

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Prošle godine, Poljska je zabeležila 4,1 posto ekonomskog rasta, u odnosu na 5,3 odsto godinu ranije.

Prema analitičarima, očekuje se da će se ekonomija oporaviti u narednim kvartalima, ali se predviđa da se BDP smanji za 3,4 posto ove godine, prema vladinim prognozama. Za narednu godinu, Evropska komisija prognozira rast od 4,1 odsto u toj zemlji.

Od inače normalno rastućih ekonomija u srednjoj i istočnoj Evropi, Češka, Slovačka, Mađarska, Letonija i Litvanija našle su se u recesiji u drugom tromesečju.

Za sada su je Rumunija i Bugarska izbegle zbog minimalnog rasta u prva tri mjeseca godine, dok za Estoniju nisu dostupni podaci. Slovenački podaci biće poznati krajem mjeseca.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • fakir

  i? visoko industrijalizovana zemlja, očekivano, eto nama rodila pšenica i kornišoni pa beležimo rast, čega? primarnog sektora koj nam opet samo od božije volje zavisi, more...

  2
  0

  Podelite komentar

 • Прле

  Чачкају мечку Пољаци још од 80их!

  3
  128

  Podelite komentar

 • Lusi

  Tako se desi kad guraju nos u tuđ lonac, a njihov džibri na trulež.

  8
  113

  Podelite komentar

Google preporuke