• 9

Bio je pojam stabilnosti, a sada gubi milijarde: Norveški penzioni fond tone kao Titanik

Krajem oktobra 2019. Norveški penzioni fond je premašio vrednost od bilion dolara

 • 9
norveška

Norveška / Foto: Pixabay

Početkom 1996. godine Vlada Kraljevine Norveške osnovala je Rezervni penzioni fond kao vid štednje za buduće generacije, a on je krajem oktobra prošle godine premašio vrednost od bilion dolara.

Drugim rečima, bio je "težak" 1.090 milijardi američkih dolara, a svaki od skoro 5,5 miliona Norvežana imao je oko 200.000 dolara u Fondu. On se uglavnom puni prihodima od prodaje energije i nafte, iz Severnog mora, a ideja Norvežana je da misle o budućnosti, odnosno periodu kada nestane nafte.

Ipak, do toga nije moralo da dođe, korona kriza je pretekla nestajanje crnog zlata. 

Najveći suvereni fond bogatstva na svetu danas je za prvu polovinu godine izvestio o negativnim povraćajima, navodeći "velika kolebanja" na tržištima akcija.

U prvih 6 meseci 2020, Norveški penzioni fond je u minusu za 21,3 milijarde dolara (-3,4%). Kažu da im je konce pomrsio oštar pad berze u prvom tromesečju, ograničen velikim reakcijama monetarne i finansijske politike.

Ukupna tržišna vrednost Fonda na kraju juna bila je 10,4 biliona kruna, sa 69,6% ulaganja u akcije, 27,6% u fiksni prihod i 2,8% u neraspoređene nekretnine. Njegove kapitalne investicije su pale za -6,8%, a nekretnine su se vratile -1,6% u prvom polugodištu, mada su ulaganja u fiksni prihod porasla za 5,1%.

Norveška centralna banka (Norges banka) izvestila je u polugodišnjem izveštaju da je godina počela "optimistično", delimično i zbog uzdanja u zdrav rast realne ekonomije.

Međutim, kako se epidemija korona virusa širila svetom, finansijska tržišta pogodio je niz šokova likvidnosti. Norveški fond je saopštio da je na većini tržišta doživeo negativan povraćaj do kraja juna, a akcije Severne Amerike, koje čine gotovo 44% njegovog portfelja kapitala, skliznule su 2,6%.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ivan

  18. avgust 2020 | 13:40

  Ljudi vi ne znate o čemu pišete. To je kolebanje vrednosti fonda od nekoliko procenata, ali, zaboga radi se o nečemu što vredi oko bilion dolara. Kakav crni sunovrat. Sve ostale svetske države o tim parama mogu samo da sanjaju, kada se računa po glavi stanovnika.

  65
  4

  Podelite komentar

 • Norvezanka

  18. avgust 2020 | 14:28

  Ne gubi nego vraca, daje i ulaze u svoju zemlju i svoj narod.

  47
  5

  Podelite komentar

 • Bosiljka

  18. avgust 2020 | 13:52

  A kako stoji nas penzioni fond.?Manite se vi Norveskei njihovog fonda,

  23
  4

  Podelite komentar