• 9

Bio je pojam stabilnosti, a sada gubi milijarde: Norveški penzioni fond tone kao Titanik

Krajem oktobra 2019. Norveški penzioni fond je premašio vrednost od bilion dolara

  • 9
norveška

Norveška / Foto: Pixabay

Početkom 1996. godine Vlada Kraljevine Norveške osnovala je Rezervni penzioni fond kao vid štednje za buduće generacije, a on je krajem oktobra prošle godine premašio vrednost od bilion dolara.

Drugim rečima, bio je "težak" 1.090 milijardi američkih dolara, a svaki od skoro 5,5 miliona Norvežana imao je oko 200.000 dolara u Fondu. On se uglavnom puni prihodima od prodaje energije i nafte, iz Severnog mora, a ideja Norvežana je da misle o budućnosti, odnosno periodu kada nestane nafte.

Ipak, do toga nije moralo da dođe, korona kriza je pretekla nestajanje crnog zlata. 

Najveći suvereni fond bogatstva na svetu danas je za prvu polovinu godine izvestio o negativnim povraćajima, navodeći "velika kolebanja" na tržištima akcija.

U prvih 6 meseci 2020, Norveški penzioni fond je u minusu za 21,3 milijarde dolara (-3,4%). Kažu da im je konce pomrsio oštar pad berze u prvom tromesečju, ograničen velikim reakcijama monetarne i finansijske politike.

Ukupna tržišna vrednost Fonda na kraju juna bila je 10,4 biliona kruna, sa 69,6% ulaganja u akcije, 27,6% u fiksni prihod i 2,8% u neraspoređene nekretnine. Njegove kapitalne investicije su pale za -6,8%, a nekretnine su se vratile -1,6% u prvom polugodištu, mada su ulaganja u fiksni prihod porasla za 5,1%.

Norveška centralna banka (Norges banka) izvestila je u polugodišnjem izveštaju da je godina počela "optimistično", delimično i zbog uzdanja u zdrav rast realne ekonomije.

Međutim, kako se epidemija korona virusa širila svetom, finansijska tržišta pogodio je niz šokova likvidnosti. Norveški fond je saopštio da je na većini tržišta doživeo negativan povraćaj do kraja juna, a akcije Severne Amerike, koje čine gotovo 44% njegovog portfelja kapitala, skliznule su 2,6%.

Video: Tankeri plutaju puni nafte koju niko neće

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILOSC

    Odakle Vama te informacije pa I sve da je tako, zar ne treba da gledamo u naše dvorište. Mi i dalje imamo plate od 200-300 nak evra pa izračunajte penzije na ta primanja.. Afrika na brdovitom i bogatom balkanu to je naša Srbija..

  • zeljko

    Pustite vi Norvesku,oni imaju novca da niko 10 god.ne mora da radi a redovno da primaju plate. Nego, nesto citam kod nas se svakoga dana najavljuje smanjenje penzija,sta cemo s tim?

  • fakir

    fond je upravo i stvoren za krizna vremena, nije sokoćalo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke