• 0
 ≫ 

Tramp možda hoće da ih se "reši", ali ne haju za to: Alibaba briljira usred krize, profit neočekivan

 ≫ 

"Oni koji imaju sve petice u školi, nemaju vremena ni za šta drugo", smatra Džek Ma, prvi čovek kompanije

  • 0
Jack Ma, Džek Ma, Alibaba

Džek Ma, prvi čovek Alibabe / Foto: Tanjug/AP

Kažu da za dobrog trgovca uvek ima posla, još ako se "prebaci" na danas dominantan onlajn svet - uspeh je zagarantovan. I zaista, dokaz za to su vodeće svetske kompanije koje odolevaju korona krizi.

Radi boljeg shvatanja, aktuelna kriza je najteža koju pamti moderan svet, izbrisala je milione radnih mesta, radnike ostavila bez prihoda, a poslodavce u velikoj muci i sa pitanjem: kako sutra, kako dalje organizovati posao? Ovako, kažu, nije bilo ni blizu 2009. godine.

Utoliko je veća moć kompanija koje se bave onlajn trgovinom, kao što su Amazon i Alibaba. Kineska Grupa je objavila preliminarne podatke o prihodima i profitu za prvi kvartal tekuće fiskalne godine, završen u junu, a oni su premašili prognoze.

Naime, ukupni prihodi Alibabe su porasli za 34 odsto, na 153,75 milijardi juana (22,2 milijarde dolara), dok su analitičari predviđali - 147,77 milijardi juana (21,3 milijardi dolara). Prošle godine u isto vreme, kompanija je zabeležila rast od 42%, ali s obzirom na trenutnu situaciju, ovaj pad je sasvim logičan.

Ljudi su u poslednje vreme masovno počeli da se oslanjaju na onlajn kupovinu, ali nikada kao tokom karantina, kada su prodavnice bile zatvorene, a i sada kada su otvorene - nisu 100% bezbedne, pa kupci radije poručuju sve iz fotelje: od alata, preko odeće, pa do hrane i tehnike.

Alibaba se ne bavi samo onlajn trgovinom, ali tu beleži najveći skok - 34%, odnosno 19,27 milijardi dolara u prvom kvartalu. Iz kompanije konstatuju da je ovaj segment praktično potpuno oporavljen, i dodaju da su prihodi od računarstva u cloud-u porasli za 59 procenata u odnosu na 2019.

Nakon ove vesti, akcije Alibabe koje se kotiraju na Volstritu krenule su uzlaznom putanjom, a od početka 2020. do danas uvećale su svoju vrednost za 23 odsto.

Podsetimo, nedavno je bilo reči o tome da se predsednik SAD, Donald Tramp, posle namere za eliminisanjem TikTok-a, Tensenta i WeChat-a iz te zemlje, sada okomio na Alibabu. Konkretnih informacija još nema, ali sudeći po renomeu koji kompanija uživa u matičnoj Kini, teško da će ih te spekulacije ugroziti.

Video: Spasavanje biznisa: Bordel pretvorio u bar na plaži sa specijalnim uslovima zbog korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>