• 4

Istorijski trenutak: Javni dug Velike Britanije premašio 2 biliona funti

Samo u julu, ministri su se zadužili za skoro 27 milijardi funti, zbog pandemije virusa korona

  • 4
Big Ben, London, Ujedinjeno Kraljevstvo, Velika Britanija

Big Ben, London / Foto: Public domain/© User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Javni dug Ujedinjenog Kraljevstva sada je prvi put u istoriji prešao dva biliona funti, jer je Vlada bila primorana da pozajmi gotovinu, kako bi se Ostrvo "držalo iznad vode" u snažnom talasu krize.

Ministri su se samo u julu zadužili za 26,7 milijardi funti, prema poslednjim podacima koje je objavila Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS - Office for National Statistics), prenose danas britanski mediji.

ONS je saopštio da je zaduživanje za prošli mesec bilo 28,3 milijarde funti više nego u istom periodu prošle godine, a broj zaduživanja za sedmi mesec je takođe četvrti najviši otkad je počelo praćenje 1993. godine, jer Vlada nastavlja da upumpava milijarde funti u ekonomiju, kako bi pokušala da je oporavi.

Najnovija procena javnog duga Velike Britanije je usledila nakon što je objavljeno da je privreda te zemlje i zvanično pala u recesiju, a ono što je posebno zabrinjavajuće, jeste da brojka javnog duga prvi put prelazi 2 biliona funti i iznosi 2.004 biliona (2,25 biliona USD).

To je otprilike 227,6 milijardi funti više nego što je zabeleženo pre godinu dana. Analitičari su predviđali da će zaduživanje u junu dostići 28,6 milijardi funti, a krajem jula se prvi put desilo da je dug Britanije vredniji od ukupnog BDP-a te zemlje, još od 1961. godine.

Video: Najveći ekonomski izazovi u narednih 10 godina

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bole

    Ubise Gadafia jer su bili duzni za naftu, veliku lovu i pored toga opet mnogo duzni.

  • Гаргамел

    То вам је тај слатки живот у западним земљама ... на туђи рачун. Опљачка ће неку државу или ће ратовати и продавати наоружање .

  • Aleksandar

    Treba da prodaju zemlju, bitange

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke