• 3

Strah od broja 17: Očekuje se rekordan pad BDP-a Hrvatske, privreda tone

Lokdaun je izazvao rekordni pad lične potrošnje, a podaci pokazuju da je promet u trgovini na malo u drugom kvartalu pao oko 13 odsto

  • 3
Dalmacija, Hrvatska foto: pixabay.com

Iduće sedmice hrvatski Državni zavod za statistiku objaviće izveštaj o Bruto domaćem proizvodu (BDP), koji će, slažu se analitičari, pokazati da je hrvatska privreda u drugom tromesečju zbog korona krize zabeležila rekordan pad.

Šest analitičara, koji su učestvovali u anketi agencije Hina, u proseku očekuje pad BDP-a od 13,9 odsto na godišnjem nivou. 

Njihove procene pada kreću se u širokom rasponu od 12 do 17 odsto. Biće to prvi pad privrede od polovine 2014, a najveći od 2000. godine.

Do sada najveći pad od 8,8 odsto zabeležen je u prvom tromesečju 2009. godine, na početku globalne finansijske krize. Oštar pad privrede u drugom tromesečju posledica je pandemije korona virusa i restriktivnih mera, što je paralizovalo privrednu aktivnost.

U prvom tromesečju hrvatska privreda je uspela da izbegne pad, ali je rast BDP-a usporen na samo 0,4 odsto na godišnjem nivou, što je bio njegov najmanji rast u poslednjih šest godina.

U drugom kvartalu udar korona krize bio je snažan.

Rijeka, Opatija, Hrvatska, more Foto: Pixabay

- Delimično do potpuno obustavljanje privrednih aktivnosti, kao odgovor na suzbijanje pandemije COVID-19, uticalo je snažno na pogoršanje indeksa poverenja proizvođača i potrošača, uz istovremeno visoke stope pada u gotovo svim delatnostima, od trgovine na malo do niza industrijskih delatnosti - navodi jedan od analitičara u anketi Hine.

Lokdaun je izazvao rekordni pad lične potrošnje, a podaci pokazuju da je promet u trgovini na malo u drugom kvartalu pao oko 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Osim izvoza i uvoza, oštro je u drugom tromesečju pala i industrijska proizvodnja - za 8,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ove godine je izostao i pozitivan uticaj turizma na privredu zbog ograničenja kretanja ljudi u većini zemalja.

Tako je u Hrvatskoj u prvih šest meseci ove godine u komercijalnim smeštajnim objektima zabeleženo 1,5 miliona turističkih dolazaka i 5,2 miliona noćenja, što je oko 77 odsto manje nego u istom peridou lane.

Video: Kolona od nekoliko kilometara na hrvatskoj granici: Turisti naglo prekidaju odmor i beže

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dago 1

    23. avgust 2020 | 12:03

    Koliko zaradis toliko potrosis i tako u krug

  • Normal

    23. avgust 2020 | 19:00

    A kakve to veze ima sa nama kompleksasi jedni, jel ce vam biti lakše ako je njima gore nego nama i obrnuto? A najveća tuga jer su ove zemlje dno za na vek !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>