"Ova godina je za zaborav": Hotelijeri i ugostitelji svedoče kako preživeti koronu i posledice
Neke od tema o kojima se diskutovalo jesu organizacija poslovanja i prilagođavanje novonastaloj situaciji, ekonomske posledice, zatim, kako u doba korone izgleda boravak u hotelima, restoranima i klubovima, mere zaštite, kao i pomoć države i lokalne samouprave
Pandemija korona virusa se najteže odrazila na turizam, hotelijerstvo i ugostiteljstvo i za mnoge delatnike u ovim oblastima ova godina će biti godina za zaborav, zaključak je regionalne onlajn konferencije koju je organizovala Color Media Communications, uz podršku AMS osiguranja.
Organizatorima u Beogradu su se pridružili sagovornici iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.
Predsednik Color Media Communications, Robert Čoban u uvodnom obraćanju je kazao da se na osnovu razgovora sa ljudima iz ovih sektora može reći da prognoze nisu sjajne, što su oni i potvrdili.
Tako je direktor hotela Kraun plaza u Beogradu Živorad Vasić ukazao da sadašnje prognoze pokazuju da se teško može očekivati da se u gradskom hotelijerstvu nivo poslovanja iz 2019. godine dostigne pre 2023. ili 2024. godine.
Vlasnik i izvršni direktor kompanije Alegra Montenegro Mihailo Vukić ne očekuje da će situacija sa turističkim krstarenjima do kraja ove godine biti bolja nego što je sada, a trenutno je takva da brodovi uglavnom stoje.
- Naša agencija je trebalo da u Kotoru primi 220 brodova sa 200.000 turista, a nismo primili nijedan - rekao je Vukić i dodao da je najgora neizvesnost u koju je upao posao kojim se bavi.
Kako je rekao, smatra da je ova godina izgubljena.
– Svi brodovi stoje. Naš najveći problem je neizvesnost. Ne vidim da se situacija može smiriti do kraja godine. Ova godina je za zaborav – zaključio je Vukić.
Direktor Karizma Hotela i rizorta za Istočnu Evropu Nemanja Kostić naveo je da su gubici u turizmu, avio-saobraćaju i ugostiteljstvu prevazišli i najpesimističnije prognoze.
Budući da je kompanija na čijem je čelu već imala iskustva sa ranijim epidemijama, shvatili su na samom početku da moraju biti dinamični, donositi brze i dobre odluke i period koji predstoji iskoristiti pametno.
- Razmenjivali smo iskustva sa partnerima, analizirali poslovanje, tehnološki unapređivali kompaniju. To smo radili, a to radimo i sada - rekao je Kostić.
Prema njegovim rečima, ključno je da se sačuva hotelski portfolio, koji kao destinacija ima naš region i da se sačuva dovoljan broj avionskih letova za naše područje.
Ocenjeno je da su mere pomoči naše države gradskim hotelima u vidu 350 evra za svaki ležaj i 150 evra za sobu dobrodošle i da će one najviše doprineti održavanju likvidnosti.
Koliko su ove mere bile neophodne, najbolje svedoče podaci koje je izneo direktor Kraun plaze Živorad Vasić.
- Posle januara i februara koji su u Beogradu bili odlični, proletos smo spali na tri do pet procenata popunjenosti hotelskih kapaciteta. Situacija je sada nešto bolja i zauzeće se kreće između četiri i sedam odsto - naveo je Vasić.
Mapaciteti će tokom ove godine, prema procenama, biti popunjeni 15 do 17 odsto, što je neuporedivo s prošlom godinom, kada je to bilo 75 odsto.
Vasić očekuje i da će sledećih nekoliko godina biti teške i navodi da je u sadašnjim okolnostima najvažnije da se sačuvaju radna mesta i imidž hotela.
Mnogo bolje od gradskih hotela prošli su oni u banjama, pa je tako Ivona Borojević, menadžerka hotela Fontana iz Vrnjačke banje, navela da je trenutna popunjenost smeštajnih kapaciteta u banji oko 90 odsto, a u hotelu Fontana 96 odsto.
- Trenutna popunjenost je bolja nego prošle godine i što je veoma važno mere zaštite se poštuju. Mnogi događaji iz aprila i maja su pomereni za jesen, tako da očekujemo dobar nastavak godine. Naravno, uz uslov da se ne dogodi novi talas epidemije - rekla je ona.
Proleće i leto bili su teški i za ugostitelje, pa su snalazili na razne načine, između ostalog i preorijentacijom na dostavu hrane, iako neki od njih to ranije nisu radili.
Tako je posle ukidanja vanrednog stanja radio i restoran "Mala Avala", ali Igor Belošević iz tog restorana kaže da su posle prvih velikih problema u martu i aprilu u julu usledili novi.
- Tada je i kod nas, kao i kod većine posao opao za 70 do 80 odsto. Sada se stanje popravilo, ali ako na jesen eventualno dođe do novog zatvaranja zbog epidemije, 90 odsto restorana to neće izdržati - ukazao je Belošević.
Marko Ivanović iz restorana "Gaudijum" u Novom Sadu ocenio je da je olakšavajuća okolnost što se epidemija dešava tokom leta, pa gosti mogu da sede u baštama restorana.
Restoran u kome on radi, kaže, nije otpuštao radnike, samo je skratio radno vreme.
Hotelska industrija se gleda za deceniju
U razgovoru „1 na 1“ sa Robertom Čobanom, Ljubiša Krstajić, osnivač Karisma Hotels & Resorts, hotelske grupacije istakao je da se hotelska industrija ne gleda godinu za godinu. Ona se gleda u 10 godina. I ukoliko nam je jedna godina lošija, a ostalih devet godina normalne, to nije veliki problem.
Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore
(Telegraf Biznis)
Video: Ovako do detalja izgleda rušenje nekada čuvenog hotela: Zbogom Jugoslavijo
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Miki
Spustite cene
Podelite komentar
Omni
Šta da kažu oni koji od početka tranzicije žive od danas do sutra? Ti koji su gradili hotele neće biti gladni a oni koji tamo rade će opet negde naći radno mesto sa minimalnom platom.Hteli smo promene, dobili ih.
Podelite komentar
.
I pored svega, pobledam cene u hotelima (za određene) destinacije, one su paprene, kao i cene u seoskom turizmu. Sada je filozofija, nema turista, a ko ipak dođe, skini mu kožu. Ako tu filozofiju zadrže i sledeće godine, opet ništa Ali, ne sekiram se ja za biznismena koji ima hotel od par miliona evra u sred BG-a (uz podsticaj države i banke). Žao mi je zapislenih, ali za tako mizerne plate načiče ti čjudi novi posao.
Podelite komentar