• 11

Apel organizatora svadbi i industrije koja vredi 300 mil €: "Teška situacija, potrebna pomoć države"

"Ne prepoznaju nas ni država ni javnost, već svrstavaju pod kategoriju ugostiteljskih objekata. Sve te kategorije ipak nekako rade, samo mi stojimo", poručuju

  • 11
Svadba Foto: Pixabay

Ispred Skupštine Rebublike Srbije održan je performans "Svadba u doba korone" u organizaciji Event  Industrije Srbije.

Kako navode iz te organizacije, cilj performansa bio je ukazivanje na veoma tešku situaciju u kojoj se nalaze organizatori venčanja i drugih događaja usled pandemije virusa korona. Upućen je apel  za pomoć ovoj grani privrede predstavnicima države,  sa molbama i predlozima za rešenje ovog problema, koji je potpisalo nekoliko stotina  firmi iz te industrije.

- Nas, "event" industriju kao posebnu branšu, ne prepoznaju ni država ni javnost, već nas svrstavaju pod kategoriju ugostiteljskih objekata poput kafića, restorana, klubova, hotela. Sve te kategorije  ipak nekako rade, samo mi stojimo! "Event" industrija, zbog zabrane proslava, ne radi baš ništa. Svesni smo globalnih problema koje je izazvala pandemija virusa korona. Verujemo Kriznom štabu, lekarima i državnim organima koji kažu da su proslave veliki rizik. Tu meru poštujemo i ne radimo. Cenimo napore koje država ulaže u privredu i dosadašnje mere su bile i te kako značajne jer bez njih mnogi ne bi opstali. Međutim, produženjem pandemije, a bez ozbiljne direktne pomoći našoj branši, koja u potpunosti stoji već mesecima, gotovo je sigurno da ćemo se potpuno ugasiti - poručuju iz organizacije.

Ističu i da ovo nije bio bio protest, već apel i najveća moguća molba za spas jedne privredne grane.

Godišnje, u Srbiji bude održano oko 35.000 venčanja. Od toga, oko 10.000, su mala venčanja pred matičarem i ručkom za nekoliko ljudi, dok se 25.000 svadbi slavi sa velikim brojem gostiju. U tim proslavama učestvuje više od pet miliona gostiju. Poređenja radi, ukupan broj turista u Srbiji prošle godine iznosio je oko 3,6 miliona, navode podatke.

- Ako u obzir uzmemo to da jedna  prosečna,  svadba u Srbiji košta oko 12.000 evra, jasno je da grana koja se bavi organizacijom venčanja vredi više od 300 miliona evra. Kada ove brojeve uporedimo sa automobilskom industrijom u Srbiji, koja je prošle godine od prodaje novih putničkih vozila ostvarila promet od oko 180 miliona evra, vidimo da taj iznos predstavlja okvirno polovinu u odnosu na prihode u našem sektoru. Ukoliko ovim brojevima dodamo i ostale proslave poput rođendana, punoletstava, krštenja, korporativnih dešavanja i matura, godišnji proment "event" industrije doseže cifru od pola milijarde evra - ističu oni.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    26. avgust 2020 | 21:09

    Pa kako ste prijavili objekat i placali porez sta sad......sad vam treba pomoc koliko ste skupova i prihoda prijavili

  • Brana

    26. avgust 2020 | 21:19

    Da, 95% na crno..

  • DARKO 100%

    26. avgust 2020 | 20:48

    Koliko je ovo drustvo bolesno,lenjo,nekreativno,svi ko princeze na zrnu graska,ako neki posao neide ,menjaj i nekukaj

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>