• 7

MMF doneo odluku: Srbija donela dobre mere, najveći paket u regionu

"Mere dobro osmišljene, i na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstvima, podršku očuvanju radnih mesta"

 • 7
Srbija, grafikon rasta, porast, napredak ekonomija, biznis

Foto: Pixabay, Shutterstock

Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku četvrtog razmatranja ekonomskog programa Srbije

Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (Odbor MMF-a) doneo je 26. avgusta odluku o uspešnom završetku četvrtog, pretposlednjeg razmatranja rezultata ekonomskog programa Republike Srbije, koji je podržan Instrumentom za koordinaciju politike (The Policy Coordination Instrument – PCI).

Tom prilikom Odbor MMF-a ocenio je da Srbija nastavlja sa uspešnim sprovođenjem ekonomskog programa. U borbi protiv pandemije izazvane virusom korona, vlasti u Srbiji su u ranoj fazi usvojile stroge mere zaštite i donele veliki paket mera. Odbor MMF-a je kao izuzetno pozitivno ocenio takav odgovor nosilaca ekonomske politike u Srbiji, navodeći da je snažan, pravovremen i sveobuhvatan.

Odbor MMF-a istakao je da su vlasti u Srbiji na pandemiju odgovorile odmah, velikim paketom fiskalnih i monetarnih mera, kao i merama usmerenim ka bankarskom sektoru. Ocenjuju da su mere dobro osmišljene, i na pravi način usmerene na zaštitu i podršku domaćinstvima, podršku očuvanju radnih mesta, na veća ulaganja u zdravstvo, obezbeđenje dovoljne likvidnosti u bankarskom sistemu i olakšanje otplate obaveza po osnovu kredita.

Odbor MMF-a konstatuje da je u Srbiji očuvana niska inflacija i stabilan kurs. Narodna banka Srbije je vodila adekvatnu relaksirajuću monetarnu politiku i donosila privremene vanredne mere kojima se pomaže u očuvanju likvidnosti bankarskog sektora i daje podrška kreditnoj aktivnosti.

Odbor MMF-a ocenio je i da je fiskalni paket koji je donet kao odgovor na krizu jedan je od najvećih u regionu, i da pruža potrebnu podršku domaćinstvima, preduzećima i zdravstvenom sistemu.

Rast Srbije biće bolji od procene MMF-a

 

jorgovanka tabakovic

Foto: NBS

Guverner Jorgovanka Tabaković ocenjuje da je srednjoročni makroekonomski okvir koji MMF projektuje za Srbiju dosta dobar, da projektuje dinamičan rast koji ima dobru strukturu, uz nisku inflaciju, dobre javne finansije i poverenje investitora koje se ogleda i kroz visoke prilive stranih direktnih investicija.

Za ovu godinu guverner smatra da će privredni rast Srbije biti i bolji od ocena MMF-a, o čemu se i tokom junskih i julskih sastanaka sa Misijom MMF-a detaljno razgovaralo.

- Srbija je ovu krizu dočekala sa znatno boljom makroekonomskom pozicijom i većim kreditnim rejtingom u odnosu na krizu iz 2008. godine. Zahvaljujući odgovornom vođenju ekonomske politike u prethodnih osam godina i sprovođenju strukturnih reformi, unutrašnje i spoljne neravnoteže su smanjene, a poslovni ambijent poboljšan. To je omogućilo i da na šok koji nije zabeležen u novijoj istoriji, Narodna banka Srbije i Vlada odgovore ogromnim paketom ekonomskih mera.

Bez te i takve reakcije usporavanje ekonomske aktivnosti u ovoj godini bi bilo znatno veće, a rast u 2021. skromniji. U Srbiji je ekonomski oporavak koji je započet u maju i nastavljen u junu, prevazišao naše projekcije iz maja, a dodatne stimulativne mere monetarne i fiskalne politike, kao i bolji izgledi za poljoprivrednu sezonu, predstavljaju pozitivne rizike da bi usporavanje privredne aktivnosti ove godine moglo biti i manje od projektovanog - navela je guverner Jorgovanka Tabaković.

Ona je podsetila i da su krizne mere pažljivo odmerene i usmerene na očuvanje privredne aktivnosti i zaposlenosti.

- Mere koje smo i tokom pandemije donosili bile su pravovremene i dobro odmerene, usmerene na podršku bržem privrednom oporavku i očuvanju zaposlenosti i likvidnosti. Narodna banka Srbije je po brzini reakcije bila među prvim institucijama u zemlji i među prvim centralnim bankama u svetu, a to smo bili i po opsegu mera koje kontinuirano preduzimamo. Naš cilj je puna podrška u borbi za živote ljudi i za proizvodnju i radna mesta, a doneli smo i čitav paket mera kojima se obezbeđuje dodatna likvidnost i daje podrška za kupovinu stana kao i podsticaj građevinskoj industriji. U narednom periodu nastavljamo pažljivo da pratimo kretanja, spremni da reagujemo i dodatno, ako bi uslovi to nalagali. Naši prioriteti ostaju isti - stabilnost, kao i održiv i ubrzan ekonomski rasta uz dalji rast životnog standarda - istakla je guverner Jorgovanka Tabaković.

* Instrument za koordinaciju politike odobren je Republici Srbiji u julu 2018. na period od 30 meseci, savetodavnog je karaktera i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava. Ekonomski program Srbije koji je MMF podržao svojim Instrumentom ima za cilj očuvanje makroekonomske i finansijske stabilnosti i nastavak strukturnih i institucionalnih reformi za podsticanje bržeg i sveobuhvatnog rasta, stvaranje novih radnih mesta i dalji rast životnog standarda naših građana.

Video: Mali: Sjajne vesti, po prvi put u istoriji, Srbija najbolja u Evropi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • krelac

  27. avgust 2020 | 10:18

  Da donela je dobre mere ali je zato krenula u akciju punjenja budjeta na svim nivoima treba to nadoknaditi

  105
  4

  Podelite komentar

 • Lenjin

  27. avgust 2020 | 11:17

  Koliko ekonomskih strucnjaka samo po drustvenim mrezama imamo, stvarno me cudi kako nismo vodeca ekonomska sila u svetu ...

  104
  1

  Podelite komentar

 • Horus

  27. avgust 2020 | 09:51

  Ovo je znak da nam sledi ponovno zaduživanje kod ovih zelenaša.

  12
  206

  Podelite komentar

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>