• 1

Tržište rada stabilno: Manje korisnika na birou u odnosu na mart

Obuhvat lica koja mogu da ostavre pravo na novcanu naknadu sada je nešto širi i to pravo imaju oni koji su proglašeni tehnološkim viškovima

  • 1
posao

Foto: Pixabay

Broj korisnika novčane naknade za nezaposlene manji je za oko 2.500 u odnosu na mart i trenutno nema većih promena ni oscilacija na tržištu rada u Srbiji, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

To pravo trenutno ostvaruje 32.300 građana, mesečno se za naknadu za slučaj nezaposlenosti prijavi između 5.000 i 6.000 lica i taj trend je sličan kao i prethodnih godina.

- Što se tiče broja korisnika novčane naknade, iako je vreme epidemije i poslodavci posluju u težim uslovima broj lica se nije povećao i u odnosu na mart, čak je smanjen broj korisnika novčane naknade za oko 2.500. Broj lica koji se mesečno prijavljuje za ostvarivanje tog prava na istom je nivou kao i prethodnih godina i nije došlo do pada zaposlenosti ili povećanja broja nezaposlenih - rekao je Martinović za Tanjug.

Pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti mogu da ostvare lica kojima prestane radni odnos ili osiguranje, a moraju biti osigurani neprekidno 12 meseci ili sa prekidima najmanje 18 meseci.

Važno je takođe i da radni odnos nije prestao voljom ili krivicom zaposlenog.

Obuhvat lica koja mogu da ostavre pravo na novcanu naknadu sada je nešto širi i to pravo imaju oni koji su proglašeni tehnološkim viškovima, zatim oni koju su radili u firmama u kojima je uveden stečaj ili likvidacija, zaposleni kojima je prestao ugovor o radu na određeno vreme ili angažovanim na privremenim i povremenim poslovima, kao i osnivači privrednih društava kada ugase svoje preduzetničke radnje.

Pravo se ostvaruje srazmerno vremenu koliko je lice bilo prijavljeno na osiguranje- najmanje tri meseca, a najduže godinu dana. Takođe, to pravo može da se ostvari i dve godine ukoliko lice u tom periodu ispunjava neke od uslova za penziju.

Martinović ističe i da što se tiče broja nezaposlenih lica na evidenciji NSZ, on je identičan kao u avgustu prošle godine i da nema većih promena. Stabilnost na tržistu rada pokazuje i to što se doprinosi za obavezno socijalno osiguranje ostvaruju u istom nivou kao u ovo periodu prošle godine, dodaje.

Video: Vučić: Nema povećanog rasta nezaposlenosti, a dolazi i 10 novih investitora

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peter

    27. avgust 2020 | 13:53

    Što?Nisu se javili na vreme,pa kažnjeni skidanjem sa biroa mesec dana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>