• 3

Neke zemlje ne računaju na supermoćne vakcine: Prave ih same, jer neće da budu na "listi čekanja"

Među njima su Argentina, Tajland, Nigerija

  • 3
Vakcina, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

Nisu samo bogate zemlje te koje rade na kreiranju i proizvodnji vakcina protiv virusa korona, mada se o njima najviše priča (SAD, Kina, Rusija). Ima mesta i za one koji ne žele da čekaju na "supermoćne" doze, a nisu ekonomske sile.

Nakon što je pandemija sredinom marta počela munjevito da se širi svetom, pa i Latinskom Amerikom, istraživači iz Argentine su postajali sve zabrinutiji, spremni da "krenu u akciju", posebno imajući u vidu to da ne znaju "koji po redu bi bili na listi za dobijanje vakcina".

Dok bogate zemlje obećavaju milijarde doza i rade sa desetinama laboratorija, Argentina, Tajland, Nigerija - rade na sopstvenim vakcinama.

Istraživač sa UNSAM-a (Universidad Nacional de San Martín) Hulijana Kasataro, i njen tim koji čini deset žena i dva muškarca, odmah su se bacili na posao kada je krenula pandemija, a od Vlade su u vidu donacije dobili 100.000 američkih dolara.

Mnoge svetske organizacije rade na tome da se snabdevenost vakcinama proširi izvan razvijenog sveta, tj. da se ne ponovi scenario iz 2009. godine tokom epidemije svinjskog gripa, kada su se vakcine probile tek do samog vrha društva. Strah i dalje postoji, da će se to ponoviti i sada.

Video: Ovako izgleda proizvodnja vakcine protiv korone

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    29. avgust 2020 | 14:46

    Ko nama kriv sto smo mi prodali strancima laboratorije

  • Nes

    29. avgust 2020 | 14:59

    Šta radi Torlak, osim što vrši testiranja. Gde ste stručnjaci koji ste dobri na rečima , svaka čast svim lekarima koji su bili uključeni u direktni kontakt sa pacijentima , kapa dole za sve što su učinili.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>