• 2

SAD precenile svoju potrebu za respiratorima, Filips u problemu zbog otkazanih porudžbina

Iako se situacija u Americi ne popravlja značajno, ministarstvo je obavestilo holandskog giganta o delimičnom raskidu ugovora

  • 2
Philips

Foto: Shutterstock

Jedan od vodećih svetskih proizvođača elektronskih uređaja, sa sedištem u Amsterdamu, morao je da smanji procenu godišnjih rezultata, jer je američko ministarstvo zdravlja otkazalo veći deo narudžbine respiratora.

Naime, Filips je jedna od kompanija sa kojima su SAD sklopile ugovor o isporuci, a reč je o više od 187.000 uređaja koji olakšavaju disanje pacijentima obolelim od kovida-19. Respiratori su naručeni isključivo za potrebe dražavnih zaliha.

Iako se situacija u Americi ne popravlja značajno, ministarstvo je obavestilo holandskog giganta o delimičnom raskidu ugovora, a to znači da će im Filips do kraja 2020. godine isporučiti ukupno 12.300 respiratora.

Ovaj dogovor sa SAD je trebalo da popravi izglede Filipsa za tekuću godinu, međutim, kompanija je saopštila da će smanjeni broj porudžbina nesumnjivo uticati na finansijske rezultate. Ipak, Filips očekuje da će, mereno od juna meseca pa do kraja godine, svakako zabeležiti rast i profitabilnost.

Kompanija, osnovana davne 1891. godine, u drugom kvartalu je upisala pad osnovne dobiti za skoro četvrtinu, na 418 miliona evra. Prihodi su manji za 6%, i sada iznose 4,4 milijarde evra.

Video: U poslednja 24 sata premiunulo petoro, veliki broj pacijenata na respiratoru

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>