• 1

Ovako nije bilo ni u vreme ekonomske krize: Deficit SAD skočio na 63,6 milijardi dolara

, Telegraf Biznis

Julski deficit posledica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu

  • 1

Spoljnotrgovinski deficit SAD skočio je u julu na 63,6 milijardi dolara, što je najviše u poslednjih 12 godina, zbog rekordnog skoka uvoza, javlja AP.

Američko Ministarstvo trgovine saopštile je da je u julu odnos vrednosti uvoza i izvoza za 18,9 odsto veći nego u junu, kada je spoljnotrgovinski deficit iznosio 53,5 milijardi dolara.

To je najveći mesečni deficit od jula 2008, u vreme ekonomske krize.

Julski deficit posledica je rekordnog povećanja uvoza od 10,9 odsto, na 231,7 milijardi dolara, dok je izvoz, iako je povećan, iznosio 168,1 milijardu.

U predsedničkoj kampanji 2016. predsednik Donald Tramp je kao jedan od ciljeva postavio smanjenje spoljnogtrgovinskog deficita, pre svega s Kinom, koja godinama ima veliki suficit u trgovini sa SAD. Međutim, on je i dalje ostao visok, i u julu je iznosio 31,6 milijardi dolara, odnosno 11,5 odsto više nego u junu.

Suficit u uslužnim delatnostima, kao što su bankarstvo i osiguranje, pao je u SAD na 17,4 milijardi dolara, najmanje od avgusta 2012, najvećim delom zbog smanjenja avionskog saobraćaja zbog pandemije korona virusa.

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    ... a ovi nasi otisli tamo po ekonomsku pomoć...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke