• 0
 ≫ 

Bafet je upravo uložio 7 milijardi dolara u firme koje je 1998. nazvao lošom investicijom

 ≫ 

Stari lisac menja mišljenje pod stare dane. Isto tako, ceo život je odbacivao zlato, ali je tokom aktuelne krize počeo da ga uzima u obzir...

  • 0
Warren Buffett, Voren Bafet Voren Bafet / Foto: Tanjug/AP

Izgleda da se Voren Bafet baš "zagrevao" za japanske akcije, budući da ih je pre tačno 22 godine odbacio kao inferiorne investicije, a sada njegov čuveni konglomerat "Berkšir Hatavej" uzima 5% vlasničkog udela u 5 najvećih firmi iz ove zemlje, koje se bave trgovinom.

Tu su Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui i Sumitomo.

U njih je čuveni investitor uložio oko 7 milijardi dolara na trgovanju juče, što označava bitnu promenu njegovog nekada okorelog stava. Isto tako, Bafet, koji je 30. avgusta napunio 90 godina, nikada pre nije verovao u zlato, ali je počeo da menja mišljenje tokom korona krize.

Tada je govorio: "Prihodi mnogih velikih kompanija iz Japana su slabi. Povraćaj na kapiral je vrlo nizak", pozivajući se na odnos neto prihoda i akcionara. Dalje je dodao: "Izuzetno je teško obogatiti se posedovanjem preduzeća koje donosi mali prinos na kapital".

Bafet takođe smatra da je vreme neprijatelj lošem poslu, a prijatelj odličnom biznisu. Ipak, njegov poslovni partner Čarli Manger, koji je početkom godine napunio čak 96 godina, mudro je ostavio otvorena vrata japanskim investicijama.

Ekonomisti kažu da promena stava nije tako neobična, budući da se Japan znatno promenio od 1998. godine. Kažu da neke stvari ostaju iste, ali da su korporativno upravljanje, marže profita i poslovne strukture od tada i sada - kao "nebo i zemlja".

Video: Čadež o pregovorima u Vašingtonu: Dali smo dobre ekonomske predloge

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>