• 2

Budžetski deficit Srbije 323 milijarde dinara, najviše prihoda od poreza i akciza

Naplaćeni su prihodi u iznosu od 131,5 milijardi dinara

  • 2
budžet

Foto: Pixabay

Budžetski deficit Srbije za period januar-jul 2020.godine iznosi 323,7 milijardi dinara.

Prihodi su ostvareni u iznosu od 710,6 milijardi dinara, a rashodi su izvršeni u iznosu od 1.034,4 milijarde dinara, objavilo je Ministarstvo finansija.

Samo u julu deficit je iznosio 19 milijardi dinara. U julu su naplaćeni prihodi u iznosu od 131,5 milijardi dinara, od čega su poreski prihodi iznosili 117,3 milijardi.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a, u iznosu od 51,9 milijardi dinara, i akciza u iznosu od 36,6 milijardi. Visoka naplata poreza na dobit rezultat je uplate ovog poreza prema godišnjem obračunu čiji je krajnji rok početak avgusta.

Neporeski prihodi u julu ostvareni su u iznosu od 13,7 milijardi dinara, dok je priliv donacija iznosio 0,5 milijardi.

Rashodi su u navedenom mesecu izvršeni u iznosu od 150,5 milijardi dinara, pri čemu su izdaci za zaposlene iznosili 25,5 milijardi, a transferi fondovima PIO, RFZO, NSZ i fondu SOVO 28,8 milijardi dinara.

Subvencije su iznosile 37,3 milijardi dinara, s obzirom na to da je isplaćena pomoć privrednicima u sklopu seta mera za borbu protiv efekata pandemije korona virusa. Na nivou opšte države je, prema preliminarnim podacima, u periodu januar - jul ostvaren fiskalni deficit u iznosu od 330,4 milijarde dinara i primarni fiskalni deficit u iznosu od 257,9 milijardi, navodi se u saopštenju.

Video: Kome se i kako deli cifra od 608,3 milijarde dinara?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivko

    Ma lako ce oni to.urade rebalans buzeta i gotovo.samo cekam da to urade

  • Mile

    Pa smanjite rashod

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke