• 17
 ≫ 

Ekonomski sporazum u ciframa: 5 najvažnijih tačaka iz Bele kuće koje će uticati na srpsku privredu

 ≫ 

Sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa sa tzv. Kosovom, koji je potpisan u Beloj kući sadrži mnogo rešenja, koja će tek biti predmet analiza, ali prve ocene ukazuju da Srbija ima razloga da bude zadovoljna

  • 17
Kosovo Srbija takse, Amerika Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ekonomski sporazum između delegacija Beograda i Prištine koji je potpisan u Vašingtonu nesumnjivo koristan za Srbiju i njenu privredu jer daje garanciju predvidljivosti u trgovinsko-ekonomskoj saradnji.

To je ukratko, najčešća ocena koja se čula posle teških pregovora naše delegacije u Beloj kući.

Sporazum za unapređenje ekonomskih odnosa Beograda i Prištine je zapravo i više od toga, porčuli su članovi srpske delegacije posle prvog obraćanja javnosti.

Detalji iz sporazuma prvo su dospeli u javnost "zahvaljujući" nesuglasicama među kosovskim liderima.

Ovo su najvažnije tačke sporazuma:

- Mini Šengen

Završetak izgradnje auto-puta od Niša do Prištine od 1, 1 mlrd €

- Pruga Priština - Centralna Srbija, milijardu €

Dolazak Američke razvojne agencije

- garantne šeme za MSP 

Detaljnije, to izgleda ovako:

Srbija (Beograd) i Kosovo (Priština) saglasni se da unaprede ekonomsku normalizaciju odnosa čineći sledeće:

- Obe strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o auto-putu koji je potpisan 14. februara 2020.

- Obe strane će sprovesti sporazum Beograda i Prištine o želznici koji je potpisan 14. februara 2020.

- Kao dodatak ovome, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti u vezi sa opcijama kojima bi se infrastruktura železnice Beograd-Priština povezala sa lukom na dubokom moru na Jadranu.

- Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) radiće sa američkom Međunarodnom korporacijom za finansijski razvoj (EXIM) na memorandumu razumevanja kako bi se operacionalizovalo sledeće:

*Auto-put Mira

*Železnička veza između Prištine i Merdara

*Železnička veza između Niša i Prištine

*Obezbeđivanju finansija za podršku neophodnim zajmovima za male i srednje biznise (SME)

*Dodatnim bilateralnim projektima

*Stalno predstavništvo međunarodne, EXIM u Beogradu, Srbiji.

Sporazum Vašington Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav, Telegraf

- Obe strane će uspostaviti i učiniti operativnim zajednički objekat na prelazu Merdare.

- Obe strane će se pridružiti i u potpunosti koristiti benefite "Zone mini-Šengena" koju su najavile Srbija, Albanija i Severna Makedonija u oktobru 2019.

- Obe zemlje će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.

- Obe strane će se složiti da rade sa američkim ministarstvom eneregetike i drugim merodavnim institucijama vlade SAD na izradi studije o izvodljivosti u cilju deljenja jezera Gazivode/Ujma, kao pouzdanog izvora vode i energije

- Obe strane će diversifikovati njihove izvore snabdevanja energije

- Obe strane će u svojim mrežama mobilne komunikacije zabraniti upotrebu 5G opreme koju isporučuje neproveren prodavac. Onda kada je takva oprema već prisutna, obe strane će se obavezati na njeno uklanjanje i druge napore na medijaciji da to bude učinjeno na vreme.

- Obe strane će povećati nadzor putnika u vazdušnom saobraćaju, deljenje informacija između sebe u okvirima šire američke saradnje na Balkanu. Strane će se obavezati na unapređivanje tehnologije za borbu sa nezakoinitim aktivnostima, sprovođenjem i operacionalizovanjem sistema za nadzor i informacije PISCES, APIS, ATS-G i SRTF, koje su obezbedile SAD.

Podsetimo, trenutno 12.000 srpskih kompanija izvozi na teritoriju Kosova i Metohije, a ove godine taj izvoz dostigao 100 miliona evra, a što je 50 odsto izvoza iz 2018. Očekuje se da se vrate određene pozicije koje su postojale pre uvođenja taksi od prištinskih vlasti na uvoz robe iz centralne Srbije.

Da je sporazum važan ocenio je i specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

- Ovaj sporazum će biti veoma važan i u narednim godinama videćemo kako rastu poslovi. Hajde da prvo shvatimo kako da pokrenemo ekonomski deo, ne možete da platite rentu, da zaposlite ljude ako nemate novca - rekao je Grenel koji je istakao da je vreme da se "okusi čuvena Trampova ekonomija", odnosno Trampova ekonomska formula.

Ujedno, razjašnjeno je i da je definitivno Grenel pogrešio kada je uneo zabunu prethodnih meseci govoreći o tzv. "mini šenženu", umesto "mini šengenu". 

O tome je kasnije goovrio i Aleksandar Vučić u prvom obraćanju posle sastanka. Kako je istakao, Priština je bila protiv Mini Šengena, i da je unela zabunu i formulacija "mini šenžen".

Video: Potpisan sporazum između Beograda i Prištine u Beloj kući, u prisustvu Donalda Trampa

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>